S&P оцінює іпотечні деривативи надійніше, ніж держборг США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P оцінює іпотечні деривативи надійніше, ніж держборг США

Казна та Політика
382
З початку цього року в США міжнародне рейтингове агентство S&P присвоїло найвищий рейтинг AAA похідними фінансовими інструментами на суму 36 млрд дол.
"Мова йде про різні види боргових зобов'язань, від автомобільних кредитів та іпотеки до лізингу сільськогосподарського обладнання, забезпечені банками", - йдеться в повідомленні. Згідно з підрахунками Bloomberg, зараз у США налічується понад 14 тис. подібних фінансових інструментів з найвищим рейтингом надійності. При цьому суверенний рейтинг самої країни, вважають в S&P, вже не може бути еталоном для інших держав.
"Подібна ситуація абсурдна. Рейтинг тисяч похідних фінансових інструментів, зав'язаних на боргових зобов'язаннях американців, не може бути вищою, ніж у самої держави. Окремі порції боргу, звичайно, можуть бути оцінені AAA, але для цього необхідно воістину надійне забезпечення позики" , - пояснив РБК daily президент рейтингового агентства Egan Jones Ratings Шон Іган.
Нагадаємо, що саме похідні фінансові інструменти з найвищими рейтингами багато в чому стали причиною минулої фінансової кризи і масштабних втрат компаній фінансового сектора.
Зокрема, папери з рейтингом від S&P призвели до списань активів на суму понад 2 трлн дол. Все це вже викликало інтерес американської влади, що ініціювала розслідування діяльності основних рейтингових агентств. Попереднє розслідування в сенаті США вже знайшло пряму провину агентств у тому, що сталося.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас