На школи в Донецьку з бюджету дали 25 млн., Тернополю та Луцьку - ні копійки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На школи в Донецьку з бюджету дали 25 млн., Тернополю та Луцьку - ні копійки

Казна та Політика
561
Експерти заявляють про істотну диспропорцію в державних субвенцій місцевим бюджетам на підготовку до нового навчального року.
Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, посилаючись на результати проведеного аналізу використання органами місцевої виконавчої влади бюджетних коштів на підготовку до навчального процесу - від будівництва нових шкіл до забезпечення учнів сніданками.
Дана інформація була отримана шляхом подання запитів в обласні державні адміністрації. Як зазначив Таран, досліджувалися всі обласні центри України.
Коментуючи результати дослідження, Таран, зокрема, звернув увагу на ряд виявлених негативних тенденцій.
"Під час аналізу виявилося, що в деяких областях, скажімо в Луцьку та Тернополі, не передбачено жодної копійки субвенції місцевим бюджетам. Разом з тим, у бюджеті Запоріжжя вона становить 7 млн. грн., і подібна ситуація в Сімферополі - майже 15 млн. грн. з держбюджету, Донецьку - 25 млн. грн. та деяких інших східних областях України", - зазначив керівник Центру.
За його словами, виникає диспропорція щодо виділення коштів на підготовку до нового навчального року. "Ми знаємо, що держбюджет формує Кабінет міністрів. І якому регіону давати субвенцію - також вирішується в уряді України, а потім голосується у Верховній Раді. Тому ми можемо говорити про певні тенденції і про певну підтримку окремих регіонів України з боку центральної влади", - сказав Таран.
Він також стверджує, що органи місцевої влади є переважно закритими, і досить важко отримати інформацію про стан освіти.
Зі свого боку, експерт Центру політичних студій та аналітики Андрій Богданович повідомив, що не всі органи державної влади надавали інформацію для дослідження своєчасно і в повному обсязі. Деякі не відповідали взагалі, і тому інформацію, яку не отримали на запити, довелося шукати на сайтах адміністрацій або в ЗМІ.
Богданович проінформував, що за результатами проведеного аналізу найбільше на підготовку навчальних закладів виділив Київ - 440 грн. на одного учня, за ним Сімферополь - 412 грн. і Донецьк - 384 грн.
Щодо обсягу коштів, передбачених на ремонтні роботи в розрахунку на одну школу, то перше місце зайняв Сімферополь - 247 тис. грн., друге Львів - 190 тис. грн., третє Донецьк - 139 тис. грн.
За фінансуванням на закупівлю обладнання лідерами стали: Вінниця - 50 тис. грн. на одну школу, Київ - 20,5 тис. грн., Херсон - 3 тис. грн.
На безкоштовне харчування учнів 1-4 класів найбільше виділено в Києві - 7 грн. 40 коп. за один сніданок (на одну дитину), Дніпропетровську - 7 грн., Херсоні - 6 грн. 85 коп. При цьому найнижча вартість сніданку, за інформацією Богдановича, в Луцьку - 2 грн. 50 коп.
Підсумовуючи результати дослідження, Таран висловив переконання, що місцеві органи влади мають звернути особливу увагу на забезпечення якісного харчування дітей в школах, а також на реконструкцію навчальних закладів з метою їх розширення.
"Засоби в сфері освіти в місцевих бюджетах закладаються, і вони є досить великими, і становлять в середньому 30-40% від загальних сум міського бюджету. Однак переважно в сфері фінансується заробітна плата та енергоносії", - зазначив Таран, висловивши переконання в необхідності оптимізувати місцевої влади свої витрати. Зокрема, рахуватися з потребами харчування, поліпшення комп'ютеризації шкіл, ремонтом навчальних закладів з метою їх модернізації та розширення.
"За тенденції народжуваності та будівництва нових шкіл можна говорити про те, що у великих містах, таких як Дніпропетровськ, Львів, Київ, Харків, ми будемо мати перенаповнення державних навчальних закладів та загрозу введення другої зміни, якщо найближчим часом місцева влада не почне реконструювати школи, збільшуючи їх потужність", - додав Таран.
Як повідомили учасники прес-конференції, дослідження проводилося в липні-серпні 2011 р. Основними напрямками його було вивчення обсягів фінансування на проведення ремонтних робіт навчальних закладів, дитяче харчування і обладнання, в тому числі сантехнічне, в процесі підготовки до нового навчального року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас