Єхануров вважає, що регіонали затіяли авантюру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єхануров вважає, що регіонали затіяли авантюру

1019
Член політради партії "Наша Україна" Юрій Єхануров звертає увагу на фінансово-економічний аспект мовної ініціативи Партії регіонів.
Як повідомили УНІАН у прес-службі "Нашої Україна", коментуючи ситуацію, що склалася навколо законопроекту "Про засади державної мовної політики", Єхануров зауважив: "Автори законопроекту, народні депутати України Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко, жодним чином не роз'яснюють, як буде фінансово забезпечуватися імплементація цієї законодавчої ініціативи. У пояснювальній записці вони посилаються на те, що в державному бюджеті передбачені кошти на забезпечення розвитку та функціонування української мови як державної, і на імплементацію Закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин", і тому вважають, що введення в дію цього законопроекту не потребує додаткових бюджетних коштах. Однак очевидно, що передбачених у держбюджеті коштів не вистачить, щоб забезпечити належне функціонування вісімнадцяти регіональних мов меншин, які нарахували автори законопроекту".
На думку Єханурова, виходячи із запропонованого у цьому законопроекті, необхідно буде відкривати додаткові вакансії службовців в державних і місцевих органах влади, друкувати навчальні посібники, витрачати ресурси на збільшення документообігу та багато іншого, тому в масштабах країни це виллється в десятки мільйонів гривень. Місцеві органи влади додаткового навантаження не потягнуть, значить, доведеться виплачувати ці гроші з державного бюджету, вважає він.
"Отже, у разі ухвалення цього законопроекту, мільйони платників податків, так чи інакше, змусять сплатити цю ініціативу з власної кишені. Тому законопроект "Про засади державної мовної політики", поданий депутатами від Партії регіонів, з фінансової точки зору є авантюрою. А його ухвалення означатиме вступ, додаткового, образно кажучи, "мовного податку", - переконаний Єхануров.
Як повідомляв УНІАН, народні депутати від Партії регіонів Ківалов і Колесніченко зареєстрували у Верховній Раді законопроект "Про засади державної мовної політики", який передбачає використання регіональних мов або мов меншин нарівні з державною. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що в разі схвалення законопроекту, російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми) - у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим та містах Києві та Севастополі; кримсько-татарський - в АР Крим, угорська - в Закарпатській області, румунська - у Чернівецькій. Інші мови традиційних національних меншин України отримають захист в менших адміністративно-територіальних одиницях.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас