УСПП виступає за скасування вивізних мит на зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УСПП виступає за скасування вивізних мит на зерно

Аграрний ринок
159
Український союз промисловців і підприємців (УСПП) вважає за необхідне скасувати вивізне мито на зернові для активізації країною експорту зерна нового врожаю.
"Уряду необхідно переглянути експортну зернову політику і внести пропозицію щодо ліквідації мит на експорт зернових", - вважає глава УСПП Анатолій Кінах, який цитується в повідомленні організації в середу.
Він вважає, що зараз для України дуже важливо створити сприятливі умови для реалізації зерна, як на внутрішньому ринку, так і для його експорту, враховуючи напружену ситуацію з продовольством у світі, зростання цін та попиту на зернові культури, а також досить високий урожай цього року в країні.
"Введення експортних мит на зерно послабило позиції країни на світових аграрних ринках, спричинило значні валютні втрати держави, вимивання обігових коштів аграріїв, завдало удару по авторитету України як потужного зернового експортера", - зазначено в прес-релізі.
На думку А. Кінаха, вкрай необхідні заходи щодо підвищення ефективності експортної інфраструктури АПК, посилення дії антимонопольного законодавства у сфері тарифів на транспортування, зберігання і переробку зерна, створення умов для залучення інвестицій в розвиток аграрного сектору держави.
Як повідомлялося, Україна з 1 липня 2011 до 1 січня 2012 року ввела мито на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше EUR23 за тонну).
З початку поточного маркетингового року експорт зерна з України йде низькими темпами, що, за словами експертів, пов'язано саме з дією вивізних мит.
За останніми прогнозами Мінагропроду України, урожай зерна в країні в поточному році перевищить 50 млн тонн, тоді коли в 2010 році Україна зібрала 39,3 млн тонн.
Експорт зерна в поточному МР очікується обсягом 25 млн тонн проти 12 млн тонн минулого маркетингового року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас