Льовочкін: Україна повинна умовити Росію на перегляд газових контрактів до 15 жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Льовочкін: Україна повинна умовити Росію на перегляд газових контрактів до 15 жовтня

Енергетика
608
Глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін заявив, що середина жовтня є крайнім терміном для України в питанні перегляду газових контрактів з Росією, передає кореспондент РБК-Україна.
Глава Адміністрації Президента зазначив, що дедлайном для України в цьому питанні є початок опалювального сезону, тобто 15 жовтня.
За словами Льовочкіна, можливі два шляхи зміни умов газових контрактів з Росією. "Перший - це домовитися з колегами - і ми йдемо цим шляхом. Другий шлях - звертатися до суду", - сказав він.
Раніше українські чиновники не раз заявляли про можливе розірвання Україною "кабального" газового договору 2009 р. і вимоги до "Газпрому" про зниження цін на газ. Наразі Україна розглядає тільки варіант переговорів, а не судового вирішення питання. "Будь-яка конфліктна тема, в цьому випадку газова, не сприяє розвитку україно-російських відносин. Тому давайте ми будемо зменшувати зону конфлікту, працювати наполегливо з нашими колегами і знаходити ці рішення. Різні гіпотетичні умови існують, але я ще раз підкреслюю, що ми прихильники нормального переговорного процесу на умовах рівноправності, на умовах поваги, на умовах того, щоб наші партнери прислухалися до наших аргументів. А аргументи у нас досить серйозні", - нещодавно заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.
Крім того, Україна має намір протягом найближчих років утричі скоротити закупівлю газу в Росії. Так, Кабмін планує за п'ять років збільшити видобуток газу в Україні до 27 млрд куб. м. Тим часом, за сім місяців цього року обсяг видобутку природного газу скоротився на 1,1 млрд кубометрів.
"Ми плануємо за п'ять років вийти з 20 млрд куб. м газу власного видобутку на 27 млрд куб. м, та враховуючи програму енергозбереження та заміни газу на вугілля, ми плануємо, що ми будемо закуповувати російського газу через п'ять років 12 млрд куб. м", - сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко. Для цього вже оголосили тендер на придбання другої бурової платформи. Також, за його словами, Україна скоротить в 2012 р. споживання газу на 10 млрд куб. м.
Разом з тим, якщо Україна скоротить споживання газу без зміни чинного контракту, то їй загрожує штраф. Наразі Україна зобов'язується вибирати щорічно не менше 52 млрд куб. м газу., і без загрози застосування санкцій вона повинна брати не менше 80% від зазначеного обсягу.
Разом з тим, українські експерти сумніваються в можливості України швидко знизити залежність від російського газу. "Цінність заяви міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойко, про зменшення в найближчі 5 років закупівлі російського газу до 12 млрд куб. м на рік вельми сумнівна", - вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.
"Жодних супутніх заяв з боку "Газпрому" не звучало, з приводу того, чи є взаємоузгодженими ці цифри. Тобто, що в результаті якихось закулісних переговорів сторони погодили можливість зниження обсягів поставок, наприклад підписали відповідну додаткову угоду до чинного контракту", - зазначає з цього приводу Гончар.
"Заявами, подібними нинішньому, Бойко намагається застрахуватися від гніву Президента та відповідних кадрових висновків, на які слід очікувати або до початку опалювального сезону, або під час нього. Тим більше, Бойко фактично провалив переговори з Росією щодо ціни на газ і не хоче за це відповідати", - упевнений експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.
Корольчук вважає, що "заява Бойка є більш популістською". На думку експерта, вона зроблена як підтвердження виконання вказівки Президента України Віктора Януковича, який видав доручення "Про запобігання негативного впливу на економіку України значного зростання ціни на імпортований природний газ".
Зі свого боку Росія не має наміру переглядати чинні умови договору. При цьому офіційно Україна не озвучує аргументи, за допомогою яких вона має намір переконати росіян знизити ціни на газ.
З іншого боку, експерти відзначають, що Україна має достатньо аргументів для перегляду умов газового договору. "У чому може бути аргумент України? Проблема полягає в тому, що або російська сторона повинна погодитися на вимоги про зниження цін і обсягів поставок газу, або російська сторона повинна схвалити рішення про скасування заборони на реекспорт газу, який вже давно не відповідає чинній європейській практиці. У 2003-2004 рр. "Газпром" тихенько, без зайвого шуму і суєти, погодився на вилучення відповідної статті в контрактах між "Газпромом" і торговими європейськими партнерами, яким також заборонявся реекспорт газу", - відзначає директор енергетичних програм центру "Номос".
На його думку, для того щоб це було як у випадку з італійською компанією Edison SpA, якій вдалося домогтися виконання своїх умов в ході судового розгляду з "Газпромом" - треба діяти в рамках можливостей, які надані контрактами. "Це стандартні можливості, які завжди є в наявності в будь-якому типовому контракті у відносинах між суб'єктами", - повідомив Гончар.
Слід зазначити, що ціна газу для країни протягом року постійно зростала. У III кварталі вона підвищилася на 19,2% в порівнянні з II кварталом, до 354 дол за тис. куб. м. Всього за підсумками поточного року "Газпром" поставить НАК "Нафтогаз України" не менше 40 млрд куб. м газу (у I півріччі - 27,36 млрд куб. м).
У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" погодили знижку на газ для України, за якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги поставок до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м в наступні роки.
Нагадаємо, 19 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали контракти на поставку газу і його транзит на період з 2009 р. по 2019 р. Згідно з документами, "Газпром" і "Нафтогаз" з 1 січня 2010 р. перейшли до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу у повній відповідності до європейських стандартів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас