В Україні можуть з'явитися два заводи з виробництва палива для АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть з'явитися два заводи з виробництва палива для АЕС

Енергетика
779
В Україні може бути побудовано відразу два заводи з виробництва палива для АЕС. У Міненерго опублікували проект Ядерного кодексу, який регулює використання атомної енергії, а також постачання і виробництво палива для її випуску. У пояснювальній записці до проекту йдеться, що документ дозволить провести адаптацію законодавства України до законодавства країн Європейського союзу, пише "Комерсант-Україна".
У тому числі йдеться і про диверсифікацію поставок ядерного палива в країну, повідомило високопоставлене джерело в Міненерго. "Кодекс - це загальний документ, і він потребує ще прийняття додаткових законодавчих актів, - пояснює співрозмовник.- Але в ньому чітко передбачено, що з метою енергетичної безпеки Україна повинна отримувати ядерне паливо з двох і більше джерел". Фактично це дозволяє американській Westinghouse стати альтернативним російському ТВЕЛу постачальником ядерного палива. За словами джерела, у вже підготовленому, але поки не затвердженому проекті змін до "Енергостратегії України до 2030 року" передбачається закріпити необхідність будівництва двох заводів з виробництва тепловиділяючих збірок (ТВЗ) в Україні. "У тендері на будівництво заводу, який ми проводили, брала участь і Росія, і США. Виграла Росія, але зараз ми прийшли до того, що треба дозволити побудувати два заводи - від цього ми тільки виграємо", - відзначило джерело в міністерстві. За його словами, "ємності українського ринку вистачить", щоб на ньому успішно працювали і окупилися обидва заводи, проте термін окупності проектів у цьому випадку зросте з 5 до 10 років.
Основний постачальник ядерного палива для АЕС України - компанія ТВЕЛ - в 2010 році продала ДП "НАЕК "Енергоатом" ядерного палива на суму 608,1 млн доларів. Згідно з даними ТВЕЛу, у загальному обсязі експорту компанії частка реалізації ядерного палива в Україні склала 54,9%, в усі інші країни - 45,1%. Торік український концерн "Ядерне паливо" і ТВЕЛ підписали рамкову угоду про створення СП для реалізації проекту з будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Частка України в ньому складе 50%+1 акція, а Росії - 50% -1 акція. Незважаючи на це, з початку 2011 року Westinghouse почав комерційні поставки ядерного палива в Україну (до цього проводилися лише експериментальні). На початку серпня Держінспекція ядерного регулювання погодила технічне рішення про склад 24-го паливного завантаження другого енергоблоку Южно-Української АЕС, що дало можливість перезавантажити реактор. Таким чином, на цій станції кількість збірок Westinghouse зросте на 42 штуки, а збірок виробництва російського Твела - скоротиться з 163 до 121. До кінця року "Енергоатом" планує розпочати завантаження зборок Westinghouse і на Запорізькій АЕС.
Експерт Інституту стратегічних досліджень Ольга Кошарна зазначає, що закріплення статусу альтернативного постачальника дозволить добитися зниження цін на російське паливо в майбутньому. "Після того як ТВЕЛ виграв тендер на будівництво заводу, він почав порушувати питання про підвищення цін для України, - говорить Кошарна. - Думаю, після того як стане очевидно, що Westinghouse нікуди не піде з ринку, це буде неможливо". Вона додає, що якщо Westinghouse не захоче будувати завод з виробництва ядерного палива, то Україна може спробувати домовитися з іншими постачальниками. У травні був підписаний меморандум про співробітництво між НАЕК "Енергоатом" і Китайською національною ядерною корпорацією. Китай тоді висловив інтерес до видобутку урану в Україні та виробництва ядерного палива.
Україні дуже важливо мати різних постачальників ядерного палива, оскільки Росія вже затримує будівництво заводу з виробництва окремих елементів ядерного палива на території України, зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. За його словами, будівництво має розпочатися на початку 2012 року, але при нинішніх темпах реалізації проекту воно стартує на рік пізніше. "Крім того, нам зараз потрібен аргумент про нашої енергетичної незалежності, щоб вдало провести переговори з Росією про ціну на газ, - підкреслює Гудима.- Збереження і розширення альтернативних поставок з боку Westinghouse будуть цьому сприяти - Росія буде розуміти, що у нас є хоч якась альтернатива".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас