Греція змогла збити ціну на газ у російського "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція змогла збити ціну на газ у російського "Газпрому"

Енергетика
1175
ВАТ "Газпром" знизив ціну на газ, що поставляється за довгостроковим контрактом до Греції. Як повідомили керівники грецької газової корпорації DEPA, переговори про зміну умов газових поставок успішно завершилися в липні 2011р. "Газпром" і DEPA також домовилися про скорочення обсягів поставок.
"Газпром" і DEPA скоректували контрактні обсяги і ціни відповідно до розвитку ситуації на грецькому ринку й аналогічних домовленостей інших європейських імпортерів з Газпромом", - сказав в інтерв'ю Reuters директор DEPA із закупівель газу Леонідас Драгатакіс.
Менеджер DEPA не назвав нові обсяги і ціни в рамках довгострокової угоди з "Газпромом". За його словами, нові цінові умови є "задовільними".
Нагадаємо, що в серпні 2011 р. газовий підрозділ німецького концерну E.On - E.On Ruhrgas - почав арбітражний процес з метою вирішення суперечки з "Газпромом" з приводу контрактної ціни на газ. Німецька компанія хоче скоректувати контрактні ціни до рівнів, що відбивають спотові ціни на газ у Європі.
"Газпром" в довгострокових контрактах з європейськими партнерами прив'язує ціни до вартості нафти і обумовлює мінімальний обсяг закупівель. Через зростання цін на нафту європейські клієнти Газпрому щорічно втрачають мільярди доларів, оскільки збувають газ споживачам за нижчими цінами, ніж закупівельні.
Постачання російського газу до Греції почалися в 1996р. на основі контракту, укладеного ще в 1988р. і передбачає поставки до 3 млрд куб. м природного газу на рік терміном до 2016р. включно. У 2010р. Газпром поставив у Грецію понад 2,1 млрд куб. м газу.
Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна може розірвати "кабальний контракт", підписаний в 2009 р. між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", а також те, що цей документ "підриває основу довгострокового співробітництва між двома країнами". Крім того прем'єр заявив про можливий розрив даного контракту України в судовому порядку (як це зробила італійська компанія Edison, заощадивши 200 млн євро, і що намагається поки безуспішно зробити німецький концерн E.ON), правда, він не уточнив, коли цього можна очікувати і які будуть наслідки. Втім, пізніше Азаров заявив, що буде намагатися знайти компроміс у питанні ціни за столом переговорів, а не в залі суду.
Зазначимо, всі останні переговори про зміну формули вартості імпортованого російського газу закінчувалися нічим. Пропозиції української сторони полягають у заміні ціни газойлю, що не використовується в Україні як альтернатива газу, на вугілля у формулі, за якою щоквартально розраховується вартість газу для України. Також Україна вважає неадекватною базову ціну в 450 дол./тис. куб. м.
Втім, Росія не хоче переглядати газовий контракт з Україною. "Ми анітрошки не сумніваємося в легітимності підписаних контрактів на постачання газу між Росією і Україною", - сказав міністр енергетики РФ Сергій Шматко, коментуючи ситуацію навколо російсько-українського договору від 2009 р. на постачання газу.
"Ми як і раніше виходимо з того, і завжди виходили, що підписані контракти і домовленості повністю відповідають і нормам міжнародного права, і духу наших міжурядових угод", - додав Шматко.
У той же час директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що якщо українська сторона зможе зайняти принципові позиції і схилити російську сторону до прийняття подібного підходу, тобто зважати на думку України про доцільність закупівель, то в кінцевому рахунку успіх може бути досягнутий. Інша річ, що це виглядає вкрай сумнівно.
"Якщо позиція "Газпрому" буде і далі негнучкою, то іншого варіанту, окрім як вдаватися до арбітражної процедури, не залишиться. Розбіжності вирішуватиме Стокгольмський арбітраж і договір буде регулюватися матеріальним правом Швеції", - упевнений він.
"У чому може бути аргумент України? Проблема полягає в тому, що або російська сторона повинна погодитися на вимоги про зниження цін і обсягів поставок газу, або російська сторона повинна прийняти рішення про скасування заборони на реекспорт газу, який вже давно не відповідає діючій європейській практиці. У 2003-2004 рр. "Газпром" тихенько, без зайвого шуму і суєти, погодився на вилучення відповідної статті в контрактах між "Газпромом" і торговельними європейськими партнерами, яким також заборонявся реекспорт газу", - відзначає директор енергетичних програм центру "Номос".
Україна, як відомо, 1 лютого ц.р. приєдналася до договору про Енергетичне співтовариство, нагадує Гончар. "Таким чином, Україна може мати вагому позицію в діалозі з "Газпромом". Інша річ, що "Газпром" не сильно сприймає аргументи української сторони і, звичайно, просто продекларувавши, навіть на рівні міністра чи прем'єра, ті чи інші побажання, наміри і навіть вимоги навряд чи варто сподіватися що "Газпром" на них відразу відреагує. Тому необхідно буде виконання юридичних процедур, які передбачені чинним контрактом", - вважає експерт.
На його думку, для того щоб це було як у випадку з італійською компанію Edison SpA, якій вдалося домогтися виконання своїх умов під час судового розгляду з "Газпромом" - треба діяти в рамках можливостей, які надані контрактами. "Це стандартні можливості, які завжди є в наявності в будь-якому типовому контракті у відносинах між суб'єктами", - повідомив Гончар.
Українська сторона тримає правовий підхід як останній аргумент. В даний момент розрахунок робиться на те, що ситуація на європейському ринку змінюється і тому російська сторона повинна піти назустріч. "Напевно, у чомусь вересень місяць буде визначальним, чи перейде вирішення ситуації в правову площину", - відзначає експерт.
Нагадаємо, що питання легітимності газового контракту виникло на тлі суду над екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура звинувачує в перевищенні посадових повноважень при його підписанні та заподіянні збитків країні на суму 1,5 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас