Джозеф Стігліц лякає США другою хвилею рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джозеф Стігліц лякає США другою хвилею рецесії

Казна та Політика
1051
Нобелівський лауреат Джозеф Стігліц на відміну від багатьох інших економістів сповнений песимізму з приводу перспектив американської економіки. Для США, як і для Європи, він пропонує єдиний рецепт порятунку від кризи: активне зростання інвестицій, а зовсім не режим жорсткої економії.
Як заявив журналістам у четвер під час конференції в німецькому Ліндау Джозеф Стігліц, вірогідність рецесії в США дуже висока. "Ситуація з безробіттям у США дуже серйозна і з великою ймовірністю погіршиться. Дуже велика ймовірність того, що ми переживемо другу хвилю спаду", - зазначив лауреат Нобелівської премії 2001 року. Таким чином, професор Колумбійського університету в Нью-Йорку і колишній головний економіст Світового банку суперечить висловлюванням багатьох аналітиків, які вважають, що США повторна рецесія не загрожує.
Песимізм Стігліца з приводу стану американської економіки підтверджують останні дані Міністерства торгівлі. Згідно з оприлюдненими минулої п'ятниці даними, у другому кварталі зростання ВВП склало всього 1% в річному численні, а не 1,3%, як озвучувалося раніше.
На думку Стігліца, саме боротьба з безробіттям, рівень якого зараз становить 9,1%, допоможе США збільшити зростання ВВП і врятуватися від поганого сценарію. "Витратьте гроші на інвестиції, і ці інвестиції приведуть вас до збільшення зростання", - сказав він. А ось політика економії, така популярна зараз в розвинених країнах, з точки зору шановного економіста, навпаки, лише погіршить ситуацію.
Як вважає Стігліц, президенту США Бараку Обамі необхідно зважитися на ще одну програму стимулювання економіки. На відміну від інших аналітиків Стігліц вважає першу програму підтримки досить ефективною. За його словами, саме завдяки їй країні вдалося уникнути більш серйозної рецесії і рівня безробіття в 12,5%.
Вину в тому, що криза в США затягнувся так надовго, Стігліц покладає як на не надто вдалу політику екс-президента Джорджа Буша-молодшого, так і на ФРС. "Колишній глава ФРС Алан Грінспен неодноразово з подивом відзначав, що саморегулювання ринків не функціонує. Що мене справді дивує - те, що це дивує Грінспена", - єхидно відзначив Стігліц. "Основний урок кризи має звучати так: нерегульовані ринки, надані самі собі, неефективні", - уклав він.
Зростання і ще раз зростання - такий рецепт нобелівський лауреат пропонує не тільки США, але і Європі. Найбільш складне завдання стоїть перед Німеччиною: їй потрібно рятувати не лише інших членів зони євро, але й саму себе, нарощуючи зростання ВВП. Завдяки підйому Німеччині вдасться врятувати і периферійні країни. А ось політика економії для більшості країн Європи, так само як і для США, не допоможе вирішенню боргових проблем. Втім, для таких країн, як Греція, які не мають доступу до фінансів на ринках, урізання держвитрат - єдино можливе рішення. Похмурі прогнози Стігліца помітно відрізняються від позиції багатьох інших провідних економістів. Якщо проблеми зони євро викликають серйозні побоювання у більшості аналітиків, то в повторну рецесію в США мало хто вірить. Головний економіст UniCredit Харм Бандхольц вважає, що рецесія в США малоймовірна. Згідно з його прогнозом, у другому півріччі зростання ВВП складе 2%, що вже частково підтверджується даними з виробництва і роздрібних продажів за липень. На думку аналітиків Commerzbank, і Європі, і США вдасться уникнути нового спаду завдяки м'якій монетарній політиці.
"Ми оцінюємо ймовірність рецесії в США не більш ніж в 40%. Відповідно до нашого прогнозу, зростання ВВП США цього року складе 1,7%, наступного - 2%", - сказав РБК daily аналітик EIU Стівен Леслі.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас