Курс на кризу: чи вистоїть гривня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на кризу: чи вистоїть гривня?

Валюта
12052
Другою хвилею кризи нас вже налякали. Зараз ходять чутки, що гривня знову обвалиться.
Чи буде долар по 13 гривень? На користь стабільного курсу гривні грає кілька факторів:
Співпраця c МВФ. З 29 серпня по 9 вересня в Україну приїде місія фонду і буде вирішуватися доля чергового траншу в розмірі 1,5 млрд дол. Ці кошти можуть підтримати гривню.
Хороший урожай. Збільшення експорту сільгосппродукції залучить до країни іноземну валюту, тож ризик дефіциту і підвищення курсу долара знижується.
Золотовалютні резерви Нацбанку. За підрахунками експертів, вони становлять близько 38 млрд дол., отже, у разі падіння курсу гривні кілька мільярдів можна без шкоди для країни витратити на її підтримку.
У той же час експерти знаходять причини і для девальвації гривні відносно долара:
Скупка інвалюти. Восени йде наповнення газових сховищ, у зв'язку з покупкою енергоносіїв зросте попит і на долари.
Залежність від імпорту. Ми, як і раніше, купуємо за кордоном більше, ніж продаємо, а значить, і валюти витрачаємо більше, ніж заробляємо.
Інфляція. Оскільки в нашій країні вона становить близько 10%, а в Європі і США - близько 3%, неможливо постійно утримувати курс стабільним - гривня повинна ослабнути.
У світовій економіці можливі погіршення. Це знизить вартість наших експортних товарів, а також виникнуть хвилювання з приводу боргів економік країн, що розвиваються, в тому числі й України, - додає старший аналітик МЦПД Олександр Жолудь. - Ризики девальвації присутні, але вони й називаються "ризиками" саме тому, що можуть не збутися. Швидше за все, ми побачимо зниження офіційного курсу до 8,05 грн за долар до кінця року.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас