Екс-глава Єврокомісії: Євро на межі краху, але всі роблять вигляд, що нічого не відбувається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-глава Єврокомісії: Євро на межі краху, але всі роблять вигляд, що нічого не відбувається

Валюта
1722
Жак Делор, один з творців спільного європейського ринку, вважає за необхідне відновити рівновагу між політикою, економікою і соціальними потребами, як це було на зорі Європи, пише La Repubblica.
Один з ініціаторів створення спільного європейського ринку, а також екс-голова Єврокомісії 86-річний Жак Делор в італійській газеті висловив своє припущення про швидкий крах євро.
"Фінансова ідеологія продовжує домінувати і наганяти на нас страх. Необхідно відновити рівновагу між політикою, економікою і потребами суспільства, як це було на зорі створення єдиної Європи. ... Я вирішив, що настав час бити тривогу: євро на межі краху, а всі роблять вигляд, що нічого не відбувається", - цитує слова Делора в La Repubblica сайт InoPressa.ru.
"В даний час безмірно зріс індивідуалізм, бракує прагнення до колективних та солідарних зобов'язань. Нарешті, відчувається брак керівництва. Сьогодні в Європі немає чотирьох або п'яти політичних керівників, які володіють перспективним баченням. Результати опитувань громадської думки диктують закони. ... Таким чином, спостерігаємо дефіцит політики і сміливості", - каже колишній голова Єврокомісії.
"Проблема полягає у відсутності регулювання. Все одно що футбольний матч без арбітра, в якому гравці роблять все що хочуть. З моменту початку кризи G20 не змогла ввести навіть мінімум правил. Наприклад, зобов'язати банки відокремити обслуговування клієнтів від діяльності на ринках" , - говорить Жак Делор.
"Німці звинувачують у брехні попередні уряди Греції, обговорюють умови, які призвели до надмірного зростання боргу Іспанії, критикують ірландців за недбале ставлення до банківської системи. Але я ставлю запитання: де в ці роки були члени єврозони? Ніхто нічого не бачив чи не хотів бачити. Сьогодні існує колективна відповідальність членів єврозони за ситуацію, катастрофічну ситуацію", - підкреслює Делор.
"Ніколя Саркозі та Ангела Меркель розчарували багатьох, не тільки мене. Коли починається пожежа, необхідно кликати пожежників. Тільки потім треба думати про архітекторів для створення нової системи. Європейський Центробанк робить хорошу роботу, але він не може залишатися один. Якомога швидше повинен втрутитися Фонд стабільності. ...
Необхідно приступити до емісії євробондів аж до 60% від національних ВВП, як передбачено угодами. ЄС також має виділити кредит в 20 млрд євро для інвестицій в дослідження, інфраструктури, розвиток. Держави повинні ввести режим суворої економії", - заявляє Жак Делор.
За матеріалами:
Завтра
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас