Чому "Газпром" не поспішає поставляти газ у Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому "Газпром" не поспішає поставляти газ у Китай

Енергетика
3122
Розвиток російсько-китайського енергетичного співробітництва сильно гальмує відсутність домовленості про ціну на газ. З цієї причини досі не підписаний довгостроковий контракт на щорічну поставку в Китай 68 млрд кубометрів російського газу. Експерти впевнені, що "Газпром" не буде поспішати.
Логіка "Газпрому" проста, відзначає генеральний директор Інституту проблем природних монополій Юрій Саакян. У майбутньому тільки вугілля як домінуючого енергоносія буде недостатньо, щоб забезпечити зростаючі потреби Китаю в енергоресурсах. Вже зараз йому необхідно близько 100 мільярдів кубометрів газу на рік.
Згідно з планом, який озвучують офіційні представники Китаю, до 2030 року частка газу в енергобалансі країни збільшиться втричі і становитиме 300 мільярдів кубометрів. Російські фахівці переконані в тому, що постачань блакитного палива, які забезпечують нинішні партнери Китаю, недостатньо.
Наприклад, Туркменія не зможе продавати більше 30 мільярдів кубометрів трубопровідного газу на рік, зазначає директор Центру вивчення світових енергетичних ринків Інституту енергетичних досліджень Тетяна Мітрова.
Вона вважає, що пошук постачальників довів Китай до Австралії, з якою нещодавно був підписаний контракт на поставку скрапленого газу. Але цих обсягів теж недостатньо. Тому не дивно, що "Газпром" продовжує наполягати на виконанні своїх умов, каже Тетяна Мітрова. Втім, за словами експерта, затягування переговорів між Китаєм і Росією на півроку вигідне обом сторонам.
Як пояснила Мітрова, Китаю потрібен час для формування газового ринку. Зараз, наприклад, за словами експерта, китайські газові компанії зазнають збитків, оскільки не змогли відразу призначити правильну ціну для продажу газу всередині країни.
Першим партнером Китаю щодо постачання газу була Туркменія. "Туркменія, хоч і пропонувала спершу більш низьку ціну, зараз також заговорила про підвищення, - міркує Мітрова. - Відмовитися зовсім від газу Китаю вже не вдасться, значить, доведеться погоджуватися на нові умови, а вони вже не так сильно відрізняються від російських" .
Керівник Центру енергетичних і транспортних досліджень Інституту сходознавства Російської Академії Наук Ігор Томберг вважає стратегію "Газпрому" хибною. За словами експерта, в Китаї є ціна на внутрішньому ринку, яка не може в один момент зрости в рази, що неминуче, якщо прийняти умови Росії. "Китайський ринок абсолютно не освоєний, його потрібно сформувати, а тільки потім говорити про партнерство та про цінову політику", - упевнений Томберг. - Те, що зараз відбувається в російсько-китайських відносинах, називається звичайною торгівлею".
Втім, говорячи про неможливість продавати газ Китаю за низькими цінами, експерти називають і об'єктивні причини. У Росії майже закінчився "дешевий газ", оскільки старі родовища практично вироблені, а проекти, які вигідні "Газпрому", вимагають великих вкладень, вважає Ігор Томберг. До того ж газ, який піде в Китай, видобувають на далекосхідних і східносибірських родовищах, а він за собівартістю дорожчий, ніж той газ, який йде до Європи, пояснюють експерти.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас