Молдова відсвяткувала річницю незалежності першим за 20 років парадом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова відсвяткувала річницю незалежності першим за 20 років парадом

Казна та Політика
223
Молдова святкує 20-ту річницю незалежності. На честь свята у столиці країни - Кишиневі - відбувся перший за 20 років військовий парад за участю військової техніки.
Військовий парад відкрили близько 90 учасників збройного конфлікту на Дністрі 1992 р., після чого парадним кроком пройшли понад 1500 військовослужбовців міністерств оборони і внутрішніх справ, а також прикордонної служби. По головній площі столиці проїхали 65 одиниць військової техніки, передає Інтерфакс.
На офіційній трибуні були три лідери правлячого в Молдові Альянсу за європейську інтеграцію (АЄІ): в.о. президента Маріан Лупу, прем'єр-міністр Влад Філат, голова Ліберальної партії Міхай Гімпу, екс-президенти Мірча Снєгур і Петро Лучинський, а також митрополит Кишинева і всієї Молдови Володимир, інші офіційні особи.
На параді не був присутній лідер опозиції, колишній президент Молдови і голова Партії комуністів Володимир Воронін, хоча він взяв участь в урочистому покладанні квітів і урочистому зібранні з нагоди відзначення в суботу 20-річчя незалежності, що відбулося напередодні.
Урочистості розпочалися з винесення почесною вартою військовослужбовців міністерства оборони на площу державного прапора Республіки Молдова та копії бойового прапора господаря Штефана Великого та Святого. Міністр оборони Віталій Марінута на автомобілі "Волга" ГАЗ-24 радянського зразка привітав вишикувані на площі військові гарнізони.
У короткій промові на площі в.о. президента Маріан Лупу сказав, що "в день 27 серпня 1991 багаторічна мрія стала реальністю завдяки відвазі молдавського народу". "Народ виніс важкі випробування, але наші попередники не поступилися своїм правом на свободу. У цій боротьбі народ переміг. У день своєї незалежності ми продовжуємо віддавати шану тим, хто створив наше минуле і будує сьогодення. Знову знайдена незалежність дала нам привілей самим визначати своє майбутнє", - заявив він.
При цьому в.о. глави республіки підкреслив, що Молдова - нейтральна держава, і що вона не відмовиться від цього статусу. "Молдавія не відмовляється від нейтралітету, а її збройні сили представляють атрибут державності і суверенітету держави. Військовий парад - частина символічних подій, які доводять, що РМ є вільною країною", - зазначив Лупу.
В цілому підготовка і проведення військового параду обійшлися державній казні в дев'ять млн. леїв (близько $80 тис.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас