Глава ФРС навряд чи пообіцяє вжити додаткових заходів стимулювання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ФРС навряд чи пообіцяє вжити додаткових заходів стимулювання економіки

Казна та Політика
353
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке навряд чи оголосить про нові додаткові заходи з підтримки економіки США в своєму виступі в п'ятницю на щорічній конференції в Джексон-Хоул - незважаючи на очікування ринку, пише The Wall Street Journal.
У ситуації, коли погіршуються прогнози економічного розвитку США та країн Європи, а фондовий ринок рухається по колу, експерти розраховують, що Бернанке озвучить шлях до порятунку, пише газета.
Вона відзначає, що глава ФРС дотримується принципу прозорості. А в даному випадку ні Бернанке, ні офіційні особи з його оточення не давали приводу для появи на ринку очікувань щодо того, що він може сказати щось, що передбачало б негайні дії ФРС.
"Не схоже, що Б.Бернанке виправдає очікування ринку щодо можливого початку третього раунду кількісного стимулювання (QE3), - вважають економісти Capital Economics. - Навіть якщо це відбудеться, QE3 навряд чи призведе до такого ж зростання економіки, фондового ринку чи цін на сировину, як при реалізації програм QE1 і QE2".
Торік на конференції в Джексон-Хоул Б.Бернанке, по суті, розкрив плани про другий раунд кількісного стимулювання економіки США, що викликало позитивну реакцію фондового ринку.
Однак торік ситуація була іншою. Представники ФРС на засіданні 10 серпня 2010 року в Джексон-Хоул сильно розійшлися в думках - і прийшли до спільного рішення про незначні зміни у проведеній політиці та одноголосної заключної заяви, яка посіяла лише незначні сумніви щодо падіння економіки. Через 17 днів на тлі ознак ослаблення економічного зростання та падіння рівня інфляції Б.Бернанке оголосив про другий раунд кількісного стимулювання.
Цього року все виглядає інакше: Бернанке виступає через 17 днів після засідання Комітету з відкритих ринків ФРС, яке завершилося заявою, що визнає, що "темпи зростання економіки з початку року були набагато повільнішими, ніж очікував комітет". FOMC 9 серпня заявив про намір зберегти рівень базової процентної ставки на мінімальному рівні до 2013 року.
І тоді, і тепер Бернанке був переконаний в успішності QE2, хоча ця програма зазнала критики, в тому числі, і з боку представників ФРС. На думку експертів, ситуація з рівнем потенційних витрат і вигод від програми - надто високий бар'єр для запуску третього етапу, який занадто значний навіть для Бернанке, вважають аналітики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас