Медведєв: Україна може попросити знижку на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв: Україна може попросити знижку на газ

Енергетика
855
Україна може взяти приклад з Білорусії та звернутися до Росії з пропозицією про інтеграційну знижку на газ, заявив президент Дмитро Медведєв, передає РИА "Новости".
Він підкреслив, що російсько-українська газова угода підлягає безумовному виконанню, але є можливості знижки. "Якщо говорити про майбутнє, то ми готові розглядати різні варіанти. Але я вам скажу прямо: нехай Україна нас зацікавить, щоб нам було цікаво думати про таку співпрацю на майбутнє. У цьому випадку можна повернутися до обговорення в різних умовах роботи", - додав президент, згадавши про білоруський варіант.
Інтеграційна знижка на газ надається Мінську на підставі того, що російському "Газпрому" належить 50% "Бєлтрансгазу", а решту 50% планується докупити. Подібні відносини дозволяють з 2012 року ввести інтеграційний понижуючий коефіцієнт при визначенні ціни на газ для Білорусії, ставка якого буде встановлена після завершення купівлі акцій "Бєлтрансгазу".
Зараз Білорусь купує газ за середньоєвропейською ціною, у 2008-2010 роках ціна розраховувалася з понижуючим коефіцієнтом (0,9 на 2010 рік). Цей газовий контракт закінчується 31 грудня.
15 серпня білоруський варіант Україні пропонував глава "Газпрому" Олексій Міллер. 16 серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров відмовився, заявивши, що "Україна йде своїм шляхом".
Відмову України не варто сприймати як остаточну, вважає Медведєв. "Я вважаю, що тут поспішати не треба. Тому що з Білорусією у нас теж були свої проблеми і дуже серйозні щодо газового співробітництва, але ми вийшли на нормальний рівень взаєморозуміння. Білорусь сьогодні є членом Митного союзу, і ми домовилися про те, що Росія купує "Бєлтрансгаз", фактично на 100%. Це створює нові умови. Ось таким шляхом, мені здається, потрібно йти і нашим українським друзям", - пояснив Медведєв.
Торкаючись можливості членства України в Митному союзі, Медведєв заявив сьогодні, що Росія не готова запропонувати Україні особливі умови. "Митний союз це все-таки вища форма інтеграції, і ми зацікавлені в тому, щоб туди підключилася Україна - велика європейська держава, братерська, дружня нам", - зазначив президент. "Але ми не можемо погодитися на підключення Україна за якимись там формулами типу "три плюс один" - "ми 20 документів підпишемо, а 30 не будемо". Ні! Або нехай вступає повністю, підписують по етапах, стають повноправними членами Митного союзу і беруть із цього всі вигоди і несуть усі обов'язки, або тоді - це вже інший шлях, але в цьому випадку це вже створить відповідну обстановку", - попередив Медведєв. Він підтвердив, що виклав своє бачення ситуації колезі Віктору Януковичу. "Підсумок: наші партнери вирішили взяти паузу, щоб обдумати поточну ситуацію", - зазначив президент.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас