Україна за роки незалежності втратила позицію одного з найбільших виробників і експортерів цукру в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна за роки незалежності втратила позицію одного з найбільших виробників і експортерів цукру в світі

Аграрний ринок
369
Україна за роки незалежності втратила позицію одного з найбільших виробників і експортерів цукру в світі.
Про це Українським Новинам сказав голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук.
За радянських часів Україна була традиційно бурякосійною країною, яка за розмірами посівних площ і валового виробництва займала перше місце в світі, що давало можливість у повному обсязі забезпечувати свої внутрішні потреби в цукрі і поставляти в інші республіки колишнього СРСР понад 60% виробленої продукції.
Виробництво бурякового цукру становило 5,5 млн тонн, працювало 192 цукрових і цукрорафінадних заводів.
На початку 90-х років цукробурякова галузь в Україні вступила в глибоку системну кризу, яка призвела до катастрофічного спаду виробництва.
Через втрату зовнішніх ринків збуту, відсутність і неврегульованості внутрішнього ринку почалося різке скорочення площ під цукровим буряком, значні виробничі потужності заводів залишалися незадіяними, що стало причиною незбалансованості сировинної бази і потужностей цукрозаводів.
Окремі власники компаній і заводів, не бачачи перспективи, закривали цукровий бізнес, і працівники галузі опинялися перед реальною загрозою соціальних катаклізмів.
Починаючи з 2007 року в деяких регіонах України, зокрема у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській областях, припинилося виробництво цукру.
Всього з існуючих 192 заводів було демонтовано 86.
При цьому в той час обсяги виробництва бурякового цукру не забезпечували потребу, що призвело до необхідності імпортувати значні обсяги тростинного цукру-сирцю.
"Як не сумно, зі світового експортера цукру Україна стала більш ніж на 25% імпортозалежною державою і втратила продовольчу безпеку в цьому сегменті ринку", - резюмував Ярчук.
В даний час цукрозаводи України можуть виробляти 3,5 млн тонн бурякового цукру, проте через втрату зовнішніх ринків обсяги виробництва обмежуються потребою внутрішнього ринку, яка становить 1,8 млн тонн.
"Відновлення експорту українського бурякового цукру, підвищення його конкурентоспроможності та активізації просування на продовольчі ринки зарубіжних країн є однією з відправних позицій розвитку галузі", - підкреслив керівник галузевої асоціації.
При цьому він нагадав, що при вступі до Світової організації торгівлі Україна взяла на себе зобов'язання встановити щорічну тарифну квоту на ввезення на свій ринок 260 тис. тонн тростинного цукру-сирцю за пільговою ставкою ввізного мита в 2%.
"Пільгове ввезення цукру-сирцю стало перешкодою економічної зацікавленості розвитку власного бурякоцукрового виробництва, про що свідчить і скорочення кількості працюючих цукрових заводів і, відповідно, зниження виробництва цукру", - сказав він.
Крім того, це заважає динамічному розвитку співробітництва з іншими країнами, у тому числі з Росією, в питаннях поставок українського цукру, оскільки Росія вважає, що на внутрішньому ринку України може бути заміщення обсягів експортованого в Росію бурякового цукру більш дешевим цукром, виробленим з імпортованого цукру-сирцю.
Однак за роки незалежності в Україні завершилася приватизація цукрових заводів, створені агропромислові холдинги, кон'юнктура світового ринку, цінова ситуація і деякі державні заходи сприяли зацікавленості сільгоспвиробників у вирощуванні цукрового буряку.
Таким чином, в даний час цукробурякова галузь, на думку експерта, має реальні шанси відновити свої позиції як на внутрішньому, так і на світовому ринках.
Як повідомляло агентство, в 2010 році аграрії зібрали 14,8 млн тонн цукрового буряку з загальної площі 495 тис. га, цукрові заводи при цьому виробили 1 544,9 тис. тонн бурякового цукру.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас