Банки затримаються в роздробі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки затримаються в роздробі

Валюта
1112
Вчора Нацбанк направив банківським асоціаціям нову редакцію проекту постанови, що обмежує зростання споживчого кредитування. У документі більше не міститься нове поняття "спеціалізований споживчий банк", на якому будувалася попередня версія проекту. Проте натомість в НБУ запропонували ввести новий норматив "максимального загального розміру споживчих кредитів" - Н8-1. Він буде розраховуватися як співвідношення портфеля споживчих кредитів до основного капіталу і не зможе перевищувати 300%. "Ми відійшли від спеціалізації банків і розробили новий варіант з урахуванням пропозицій банківського співтовариства", - повідомив заступник глави НБУ Ігор Соркін.
Як і в попередньому проекті, НБУ знову не враховує у пулі споживчих кредитів (для розрахунку нормативу) позики на купівлю товарів і послуг національного виробництва. "З державної точки зору дії НБУ зрозумілі і логічні, оскільки основним завданням для банків на сьогодні є відновлення кредитування економіки, а не фінансування імпорту, яке до того ж погіршує показники платіжного балансу, - зазначила директор департаменту банківського регулювання Асоціації українських банків Ірина Самойлова.- Але, на жаль, НБУ не врахував нашу пропозицію щодо недоцільності виключення при розрахунку резервів транспортних засобів. На наш погляд, це суперечить закладеній в інструкцію №368 ідеї підтримки українських товаровиробників, оскільки окремі марки автомобілів збираються в Україні. Принаймні, для цих транспортних коштів потрібно зберегти чинний порядок розрахунку резерву".
Зазначимо, що споживчі позики будуть визначені з 200-відсотковим ризиком, тоді як інші активи банки враховують з ризиком від 0% до 100%. Якщо через перерахуноку регулятивного капіталу буде порушений норматив адекватності його, банк повинен протягом місяця подати в НБУ річний графік поліпшення нормативу - або за рахунок збільшення капіталу, або за рахунок зменшення роздрібного портфеля.
Фінансисти кажуть, що новий документ НБУ набагато м'якший від первинних жорстких нормативів, які були б змушені виконувати 40% банків, втративши можливість кредитувати роздріб. "Така постанова - більш працездатний варіант, як свідчить міжнародна практика, хоча НБУ прагне до посилення політики видачі споживчих позик", - зазначив голова ради директорів Дельта Банку Микола Лагун. Однак він сподівається, що документ після доопрацювання буде для них ще лояльнішим. Представники інших банків-лідерів споживчого ринку також очікують змін. "Я не розумію, хто лобіює ці обмеження, можливо, кредитні спілки. Ці норми не поліпшать платіжний баланс, тому що частка споживчих кредитів в імпорті лише 2%", - сказав топ-менеджер одного з найбільших банків.
Банкіри вважають, що спроба НБУ стимулювати іпотечне кредитування за рахунок зниження обсягів кеш-кредитів утопічна. "Більшість банків обпеклися на іпотеці і тому не збираються зараз її запускати, - зазначив банкір з великої кредитної установи .- А ті, хто не обпікся, сміються в сторонці". Ризики погіршення балансів у разі другої хвилі кризи банкіри пропонують знижувати шляхом більш жорсткої перевірки позичальників. "Дрібні споживчі кредити під час кризи виявилися набагато менш проблемними, ніж позики корпоративного сектора, - зазначив заступник керівника бізнесу обслуговування індивідуального клієнта Приватбанку Роман Негинський.- Треба ставити питання про оцінку банками ризиків позичальників при видачі позик, а не вимагати від різних установ з різними методиками виконання одних і тих самих нормативів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас