Золота ноша — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золота ноша

Банківські метали
1390
Внаслідок паніки на міжнародних фінансових ринках з минулого понеділка, 8 вересня, розпочався новий виток стрімкого подорожчання золота. Так, якщо в п'ятницю, 5 серпня, за 1 тройську унцію давали трохи більше $1650, то в понеділок вже більше $1700. Пік подорожчання жовтого металу спостерігався минулої середи, 10 серпня, коли ціна дорогоцінного металу досягла $1800 за 1 унцію.
Справедливості ради відзначимо, що вже минулого четверга "золоті" котирування пішли вниз. Проте лише з початку 2011 р. золото подорожчало майже на 29%. Високий попит на золото зумовлений тим, що в умовах кризи інвестори відмовляються від ризикованих активів (акції, валюта) і більш охоче інвестують в надійний інструмент - дорогоцінні метали.
Пророцтва учасників ринку щодо подальшої динаміки цін на золото істотно різняться. Так, один з найбільших банків, лондонський HSBC, підвищив свої прогнози щодо "золотих" цін на найближчі роки. Зокрема, на поточний рік - на 4,2% (з $1525 до $1590 за 1 унцію).
При цьому експерти вважають, що до кінця цього року ціни на золото будуть значно коливатися і можуть періодично підвищуватися до $1850 за 1 унцію. У той же час в HSBC пророкують зменшення вартості золота в довгостроковій перспективі (після 2013 р.) до $1375 за 1 тройську унцію.
Зазначимо, що минулого тижня деякі західні експерти робили заяви про підвищення цін на банківське золото до $2-2,5 тис. за 1 тройську унцію вже до кінця поточного року. Вітчизняні експерти розділяють цю думку. "Якщо не намітиться істотне поліпшення економічної ситуації в світі, такі прогнози, на жаль, можуть виявитися реальністю. Можна очікувати подальшого підвищення цін на золото, поки не з'являться радикальні зміни в економічній політиці, насамперед у США, і не будуть вирішені проблеми країн Євросоюзу", - упевнений Володимир Піщаний, начальник відділу по роботі з банківськими металами "VAB Банку".
За його словами, попит на метал зріс і на українському ринку: у липні цього року "VAB Банк" наростив збут золота на 36% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ігор Львов, заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит", вважає, що до кінця року ринок цілком може побачити ціну золота на рівні, близькому до $2 тис. за 1 унцію.
Однак є і більш обережні прогнози. Наприклад, В'ячеслав Юткін, перший заступник голови правління Промінвестбанку, вважає, що в поточному році ціна на жовтий метал не перевищить $1,8 тис. за 1 тройську унцію. Вітчизняні експерти допускають і можливість серйозного падіння цін на метал вже наступного року. "Золото переоцінене, і вже наступного року цей дорогоцінний метал почне дешевшати", - попереджає Юткін.
Постійне зростання вартості золота протягом останніх 11 років змусило вітчизняних чиновників задуматися про відновлення видобутку цього металу в Україні. Минулого тижня Едуард Ставицький, голова Державної служби геології і надр України, заявив у ЗМІ, що золотовидобування відновиться вже до кінця поточного року: "Враховуючи таке велике зростання цін на золото у світі, ми готуємо попередні проекти. Спробуємо вже цього року добути першу партію українського золота".
Скільки саме дорогоцінного металу планується добути в 2011 р., не уточнюється. У той же час, згідно з прогнозами, 1 т на рік в Україні можна буде видавати на-гора через 3-5 років. За словами чиновника, видобуток почнеться на заході України і в Кіровоградській області. При цьому запаси золота є також в Карпатах, у Дніпропетровській області та в Криму. Загальні запаси України оцінюються в 2,5-3 тис.т. Як відомо, видобуток золота в нашій країні було припинено в 2000 р. внаслідок нерентабельності такого виробництва. За словами Ставицького, зараз собівартість видобутку 1 г золота в Україні оцінюється в 100-150 грн., тоді як ринкова ціна давно перевищує 400 грн./м.
За оцінками Держслужби геології і надр, Україна щорічно імпортує близько 5 т золота. Чиновники сподіваються, що власне золотовидобування дозволить скоротити імпортну складову як мінімум на третину. Однак банкіри попереджають, що не все так просто.
"Банки працюють зі злитками найвищої проби, що підтверджується клеймом загальновизнаних виробників. Це означає, що для виробництва банківських металів вітчизняним золотошукачам доведеться купувати дорогу ліцензію або ж вивозити метал для афінажу, скажімо, до Швейцарії", - пояснює Львов.
У зв'язку з цим відзначимо, що перше місце в світі за цим показником займає Китай, який щорічно виробляє понад 340 т золота. У той же час основними постачальниками банківського золота є виробники зі Швейцарії та Німеччини, де золотовидобування практично не розвинене.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас