Світові ринки продовжують падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ринки продовжують падіння

Фондовий ринок
1811
Американська економіка демонструє нові сигнали ослаблення, що сприяє падінню фінансових і сировинних ринків, а також негативно позначається на довірі споживачів і представників бізнесу.
Фондовий індекс Dow Jones Industrial Average втратив у четвер 3,7%, з початку серпня цей індикатор обвалився на 9,5% на тлі рекордної волатильності торгів на ринку акцій США.
Ф'ючерси на індекси США втрачають у п'ятницю в середньому 1,5%. Падіння азіатських фондових індексів становить в середньому близько 3%, європейських - 2-3%.
"Ми бачимо тотальну відсутність довіри ринків до здатності регуляторів зняти напруженість, - відзначає аналітик AMP Capital Investors у Сіднеї Надер Нееймі. - Страх інвесторів зростає".
Побоювання щодо стану економік США і Європи, а також стабільності європейських банків, різко збільшили попит на активи, що традиційно вважаються найбільш надійними. Прибутковість десятирічних US Treasuries під час торгів у четвер опускалася нижче 2% вперше за 50 років, вартість золота б'є нові рекорди - вперше торгується вище позначки в $1850 за унцію.
Курси долара, ієни і швейцарського франка зростають у п'ятницю відносно більшості інших валют.
Статдані дають мало приводів для оптимізму
Продажі будинків на вторинному ринку США в липні впали на 3,5% - це сигнал того, що відновлення ринку житла, на яке сподівався багато хто, не відбувається. Дані Національної асоціації ріелтерів, опубліковані в четвер, стали неприємним сюрпризом для аналітиків, оскільки раніше повідомлялося про зростання числа підписаних контрактів на купівлю житла. Несподіване зниження продажів свідчить про те, що багато американців скасовують операції, пише газета The Wall Street Journal.
Індекс виробничої активності у Філадельфії - показник, якому ринки традиційно надають мало значення, несподівано став центром уваги інвесторів у четвер, оскільки його значення впало до рівня, яке відзначають лише в періоди рецесії. Серпневий індикатор обвалився до мінус 30,7 пункту - найнижчого значення з березня 2009 року - порівняно з 3,2 пункту в липні.
Опублікований 15 серпня індекс виробничої активності в Нью-Йорку також продемонстрував значне погіршення.
Несприятливими були і дані з ринку праці США, оприлюднені в четвер. Число заявок на допомогу з безробіття зросло за тиждень на 9 тис. - до 408 тис., перевищивши прогноз експертів в 400 тис.
Дав надію був лише звіт дослідницької організації Conference Board, що показав збільшення індексу випереджальних економічних показників США за липень на 0,5%. Проте представники Conference Board відзначають, що позитиву мало і в цих даних.
"Економіка зростає повільно, імпульс до зростання слабкий, і сигналів прискорення підйому немає", - заявив економіст дослідницької компанії Кен Голдштейн.
Ймовірність рецесії зростає
Американська економіка зростала слабо в першій половині цього року на тлі збільшення цін на нафту та скорочення обсягів виробництва в низці галузей через наслідки землетрусу в Японії. Надії на прискорення зростання в другому півріччі випаровуються, відзначають експерти.
"Очевидно, що ослаблення економіки США не повністю пов'язане з тимчасовими факторами", - заявив глава Федерального резервного банку Нью-Йорка Вільям Дадлі.
В даний час ніхто не може безпомилково сказати, чи перебуває американська економіка в рецесії, чи тільки близька до цього.
"Якщо це ще не рецесія, то відчуття, що вона настала, вже є. А якщо є таке відчуття, то не має значення, доведене воно статистикою чи ні", - відзначає президент Natixis Global Asset Management в США та Азії Джон Хейлер.
Аналітики, опитані WSJ на початку серпня, оцінили ймовірність того, що рецесія в американській економіці вже розпочалася, в 13%. Між тим, експерти заявили, що ризики рецесії зростають: вірогідність її виникнення в наступному році оцінена в 29% в порівнянні з 17% місяцем раніше.
"Ми вважаємо, що ймовірність рецесії дорівнює 35%, - заявив у четвер економіст Bank of America Merrill Lynch Ітан Харріс. - Однак якщо фондові ринки продовжать падати, вона зросте".
Очікуване скорочення бюджетних витрат в США робить свій внесок у похмурий прогноз для економіки США. Агентство Standard & Poor's, що знизило в цьому місяці рейтинг США, вважає, що план скорочення бюджетного дефіциту "може підірвати і без того крихке відновлення економіки".
Аналітики Citigroup знизили прогноз зростання американської економіки на 2011-2012 роки, відзначивши побоювання можливого "політичного паралічу", а також очікувану реалізацію заходів бюджетної економії, повідомило агентство Bloomberg.
Прогноз зростання ВВП США на 2011 рік погіршено до 1,6% з 1,7%, на 2012 рік - до 2,1% з 2,7%.
Ситуація в Європі близька до хаосу
Різке падіння європейських фінансових ринків знову висунуло на перший план побоювання, що банки регіону занадто слабкі, щоб впоратися з борговою кризою. Це підвищує ймовірність того, що регіональні лідери будуть змушені зробити радикальні кроки на шляху до фінансової інтеграції в єврозоні, щоб захистити єдину європейську валюту, пише WSJ.
У тому випадку, якщо європейські банки залишаться під тиском, ключові країни єврозони, особливо Німеччина і Франція, будуть змушені погодитися на посилення інтеграції, яке вони відкидали більше року. Якщо цього не станеться, євро може обвалитися, що викличе політичний і економічний хаос у Європі, відзначають експерти.
"Є протиріччя між необхідністю прийняття швидкого рішення, якого вимагає боргова криза, і прагненням політиків вирішувати проблеми крок за кроком, - говорить економіст Royal Bank of Scotland Нік Меттьюс. - Динаміка фінансових ринків підштовхує політиків до прийняття рішення".
Глави Франції та Німеччини за підсумками зустрічі на початку цього тижня висунули низку важливих для економічного майбутнього єдиної Європи пропозицій, але серед них не було того, чого так чекали ринки - про створення єдиних боргових зобов'язань для всіх країн єврозони. Також не було схвалено збільшення обсягу Європейського фонду фінансової стабільності, який покликаний надавати допомогу державам, що потрапили у складне становище.
Лідери виступили за створення уряду єврозони як мінімум на 2,5 роки, метою якого стало б рішення економічних проблем, а також запропонували включити до конституції країн-учасниць єврозони зобов'язання приймати тільки збалансовані бюджети. Самі ж Франція і Німеччина додатково планують ввести податок на фінансові транзакції і гармонізувати свої податки на діяльність корпорацій.
Золото не єдиний актив "тихої гавані"
Ціни на нафту та зернові падають у п'ятницю, завершуючи зниженням четвертий тиждень поспіль на побоюваннях ослаблення глобального економічного зростання. Індекс Standard & Poor's GSCI, у розрахунок якого входять 24 види сировини, знизився під час торгів на 1%.
Тим часом вартість золота з негайною поставкою підскочила під час торгів у п'ятницю на 1,7% - до рекордних $1854,2 за унцію. Золото дорожчає вже сім тижнів поспіль. З початку липня ціна дорогоцінного металу, що вважається найбільш надійним інструментом для інвестицій, зросла на $339 за унцію. Між тим, експерти відзначають, що дорогоцінний метал є далеко не єдиним інструментом "тихої гавані".
"Незалежно від того, що відбувається на ринках паперових активів, фізичний попит на сировину зберігається", - відзначає президент і головний економіст Prestige Economics LLC Джейсон Шенкер.
Ціна золота підскочила з початку цього року на 28%, інші види сировини також продемонстрували вражаючий підйом вартості, незважаючи на падіння фондових ринків і несприятливі економічні сигнали, пише MarketWatch.
Так, срібло подорожчало в 2011 році на 28%, кукурудза - на 13%, кава - на 10%, пічне паливо - на 13%, бензин - на 18%.
"Промислові метали, дорогоцінні метали та енергоносії - все це активи, які потрібні споживачам, - зазначив Д.Шенкер. - Вони більш надійні в довгостроковій перспективі".
"Безпечні" види сировини - ті, на які завжди є попит, у тому числі продукти харчування, а також товари, запаси яких не можна швидко поповнити при зростанні попиту (кава, какао), і метали, запаси яких обмежені (платина, паладій), говорить аналітик Hallgarten & Company Крістофер Екклстоун.
"Найбільш небезпечні види сировини - ті, ціни яких зростали на базі фінансових факторів (золото, срібло), - зазначив експерт. - Відтік ліквідності з ринків цих металів може викликати їх падіння".
Вартість нафти WTI опустилася в п'ятницю на 1,7% - до $81,02 за барель, напередодні ці контракти впали в ціні на 5,9%. Кукурудза з поставкою в грудні на CBOT подешевшала на 0,8% - до $7,07 за бушель, в четвер падіння ціни склало 1,7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас