Глобальні фінансові маніпуляції: короткі підсумки обвалу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні фінансові маніпуляції: короткі підсумки обвалу

Фондовий ринок
2582
Для глобальних фінансових ділків серпень став по-справжньому спекотним. Рятуючи дірявий човен економіки США, світові маніпулятори не гребують ніякими підручними засобами. Я їх чудово розумію - їм потрібно продовжити агонію перед підготовкою до рішучих дій. А те, що нинішній стан призведе до глобальних військових зіткнень, вже в жодного експерта не викликає сумніву.
Іншого шляху, щоб знищити грошову бульбашку, немає. Вона не зникне з ринку, поки йде всесвітній волейбольний сет. Підкидати і ловити стає все важче. Кількість гравців закінчується, бульбашка стає непідйомною, судді відійшли в бік. Гра скоро закінчиться.
Чого ж домоглися нинішні біржові маніпулятори.
Світовий ринок акцій через паніку на біржах втратив минулого тижня чотири трильйони доларів, або майже сьому частину своєї вартості. Чотири європейські країни - Франція, Італія, Іспанія і Бельгія - вирішили приструнити спекулянтів. Вони ввели на своїх біржах обмеження на так звані "короткі" продажі, або "шорти". Такі методи використовувала і Росія, яка втратила на фондовому ринку 407 млрд рублів.
І весь цей, злегка спущений з кульки гелій, який змінює до невпізнання голоси трейдерів, спровокували дії групи "невідомих" гравців, які ініціювали волатильність ринку, збільшення ризиків і падіння індексів, то в одному сегменті глобального ринку, то в іншому. Питається: "А де ваші аналітичні центри, панове європейські фінансисти? Чи ви вже зовсім перетворилися на тупий придаток для бажань ФРС? Чому ви так неадекватно реагуєте на дії ваших глобальних конкурентів?" - питання залишаються без відповіді.
Зате відразу ініціюється пошук "козлів відпущення". Як стало відомо, деяким співробітникам Standard & Poor's заздалегідь було відомо рішення про зниження рейтингу США. Ще в п'ятницю, 5 серпня, на фінансових ринках ходили чутки про рішення S&P. А через чотири години після закриття фондових ринків агентство заявило про зниження рейтингу США з ААА на АА+. Виявляється, на ринку діють інсайдери. Яке відкриття...
Тут же послідувала відволікаюча реакція і комісія з цінних паперів і бірж США намірилася ретельно перевірити модель складання рейтингів, яку використовує рейтингове агентство Standard & Poor's. Інтерес комісії викликали звинувачення представників держказни. Як же, як же? А де звинувачення з боку федеральної резервної системи. Все під невсипущим контролем.
А те, що дії регуляторів тріпали нерви європейцям і азіатам - ні слова. Всі шукають жертв, не розуміючи, що жертви вони самі і вже ніщо їх не врятує.
Ринок відскочив назад, як і варто було очікувати. Індекс Dow Jones Industrial Average 12 серпня піднявся на 125,7 пункту (1,13%) - до 11269,0 пункту. Standard & Poor's 500 на закриття торгів додав 6,17 пункту (0,53%), склавши 1178,81 пункту. Значення індексу Nasdaq Composite збільшилося на 15, 3 пункту (0,61%) - до 2507,98 пункту.
Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 підскочив на закриття торгів на 3,7% - до 237,49 пункту. Проте, за підсумками тижня зниження фондового індикатора склало 0,6%. З максимального показника цього року, зафіксованого 17 лютого, індекс опустився на 18%.
Всі 18 основних фондових індексів країн Західної Європи зросли за підсумками п'ятничних торгів. Приріст французького індексу CAC 40 склав 4%, британського FTSE 100 - 3%, німецького DAX - 3,5%.
Все стало на свої місця. А інакше й бути не могло. Лише достовірні цифри і показники, змусять ринки спрямуватися вниз.
Як відзначає глава інвестиційного підрозділу Crossbridge Capital у Лондоні Маніш Сінгх, "регулятори можуть заборонити незабезпечені короткі продажі, але вони не можуть зупинити потік негативної інформації про економіку".
А статистичні дані щодо європейської економіки, опубліковані в п'ятницю, розчарували інвесторів. Так, французьке Національне статистичне управління Insee повідомило, що ВВП Франції не змінився в другому кварталі 2011 року порівняно з попередніми трьома місяцями і збільшився на 1,6% в річному численні. Аналітики чекали зростання ВВП на 0,3% до першого кварталу і на 2% відносно квітня-червня 2010 року. Клінічна картина ясна і безжиттєва.
Як завершальний штрих хочеться доповнити натюрморт тривогою Джорджа Сороса про те, що країни, вже втягнуті в боргову кризу, отримують пільгові кредити ЄС, а таким державам, як Іспанія та Італія, до яких криза тільки підбирається, доводиться позичати під високі процентні ставки. Програма порятунку може не спрацювати.
При цьому, спонсоруючи країни-боржники, європейські економіки з найвищим рейтингом AAA фактично беруть на себе їхні зобов'язання, а це може призвести до втрати ними високого рейтингу. Сорос переконаний: "Якщо Німеччина та інші країни з рейтингом ААА не схвалять програму єврооблігацій, то євро очікує крах". Але пазли з картини придуманої катастрофи надто очевидні і не дозволяють вести роздуми обивателя в бік. Усім необхідно зосередитися на начебто фінансових проблемах всесвітнього банкіра. Забудь про все, і молися за Америку!
Забудь на час, що вся ця метушня призведе до єдиного рішення багатьох урядів. І рішення буде тільки одне - світовий збройний конфлікт. Заодно вирішимо проблему з перенаселенням. Головне поступово послаблювати своїх майбутніх противників і затягувати їх в орбіту своїх власних інтересів.
Курчат залишається все менше, як і все менше залишається простору для маневру. Африку і Латинську Америку західною надутою ліквідністю ніхто заливати не буде. Хоча варіант небезнадійний і оригінальний. Але колонізатори на це не підуть, гордість не дозволить.
Наприкінці минулого століття цю систему врятував крах СРСР і відкриття його ринків для збуту товарів, валют. Також великий і могутній допоміг у перетіканні глобальної інфляції в кишені своїх громадян. Союз включився в систему і став її реаніматором. Тоді все вирішилося мирним шляхом, надто очевидний і бажаний був консенсус еліт і населення жити в матеріальному раю. А на ділі це призвело лише до появи в списках найбагатших людей планети громадян СНД, і дозволило неконтрольовано збільшувати вартість західних компаній і світових капіталістів.
Оглядатися вже нема на кого, а відсутність контролю геометрично збільшує апетити. З'явилися люди, які коштують десятки мільярдів, а основна частина населення розвинених країн як купувала товари в кредит, так і продовжує це робити. Я сподіваюся, критична більшість українців, які отримали банківське щеплення в 2008 році, знайдуть у собі сили не допустити в повсякденний побут цю шкідливу звичку.
Мене розчулює, як легко і одностайно люди, обтяжені інтелектом, ведуться на будь-які плітки і поголоски фінансистів і сидять у них на зарплаті інтелектуалів і журналістів. Як легко маніпулювати тим, що є цінним (завдяки громадському договору) для дуже багатьох. Адже про цю цінність говорять всі! Всі не можуть обдурювати!
Люди вірять казкам і люблять казкарів. Мізки вже настільки не хочуть аналізувати, що готові повірити в будь-який, зовсім безперспективний сценарій розвитку подій.
Світові глобальні ризики і протиріччя будуть лише наростати, змушуючи прокидатися в холодному поту залишкам глобального середнього класу. Бідним все одно, а багатії тільки виграють. До пори до часу. Розв'язка неминуча.
Пружина невблаганно закручується. Всі ми станемо учасниками майбутніх потрясінь. Величезний лайнер з деморалізованою командою вже занадто старий, перевантажений боргами і втратив курс. Найбільш розторопні товпляться біля рятувальних шлюпок. Мотор на межі і морально готовий піти в рознос.
Але з іншого боку квитки на круїз ще у продажу, і натовп бажаючих потрапити на цей рейс тільки збільшується.
Євген Галаган
За матеріалами:
Хвиля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас