НБУ: Урожай зернових зріс на 24% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Урожай зернових зріс на 24%

Аграрний ринок
317
Зростання врожайності зібраних зернових культур за сім місяців 2011 року склало 24% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
Такі дані містяться в "Експрес-оцінці економічного становища за липень 2011 року", підготовленій Національним банком України (НБУ).
Врожайність зернових викликала зростання обсягів рослинництва за 7 місяців на 18,2% порівняно з відповідним періодом минулого року.
Крім того, таке зростання врожайності зернових стало головним фактором значного позитивного розвитку галузі сільськогосподарського виробництва: якщо за перше півріччя-2011 приріст обсягів склав 3,2% порівняно з відповідним періодом минулого року, то за 7 місяців він збільшився до 9,1%. За розрахунками НБУ, зростання виробництва в липні склало близько 14% в річному численні.
Варто відзначити, що, незважаючи на таке значне зростання врожаю, Україна в липні знизила експорт зерна в чотири рази.
Збереження зовнішнього попиту на рівні попереднього місяця не спричинило суттєвих змін в динаміці експорто-орієнтованих галузей. Приріст обсягів виробництва машинобудування в липні склав 15,% в річному численні (15,% в червні), металургії - 18,% (15,% в червні). Незначне збільшення приросту металургії, за оцінками департаменту, зумовлено значним внутрішнім попитом на металопродукцію з боку будівництва.
Зростання обсягу будівельних робіт дещо сповільнилося (до 11% в річному численні). Проте, за оцінками департаменту, причиною сповільнення були несприятливі погодні умови, які заважали проведенню будівельних робіт, зокрема будівництва доріг.
Під впливом сповільнення зростання реальних заробітних плат внутрішній споживчий попит продовжив незначно знижуватися, що вплинуло на динаміку роздрібної торгівлі - приріст її обороту за 7 місяців у порівнянні з відповідним періодом минулого року скоротився до 15% (15,% за I півріччя).
Всього в липні відбулося істотне прискорення зростання індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) - до 10,8% у річному вирахуванні (9% в червні). За 7 місяців 2011 року зростання ІВБГ становило 9,5% в порівнянні з відповідним періодом 2010 року.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас