Експерт: Китай і Росія могли б використовувати юань в розрахунках за нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Китай і Росія могли б використовувати юань в розрахунках за нафту

Валюта
306
Росія і Китай могли б ширше використовувати національні валюти у двосторонній торгівлі, зокрема, здійснювати в юанях розрахунки за поставлену РФ в КНР нафту, заявив у четвер науковий співробітник Столичного університету економіки і торгівлі Чжу Чао під час організованого РИА Новости телемосту Москва - Пекін.
Росія і Китай перебувають у схожих умовах і мають великі можливості для взаємодії, - зазначив він. За його словами, в умовах нової хвилі світової фінансової кризи, що розгортається, перед обличчям зростаючої волатильності курсу долара, країни могли б ширше використовувати валюти один одного. Зокрема, варто було б включити юань і рубль до складу золотовалютних резервів, збільшити використання національних валют в двосторонній торгівлі та використовувати юань у розрахунках за поставлену в КНР російську нафту, вважає експерт.
На думку Чжу Чао, проблемами деяких великих країн, наприклад Росії і Бразилії, є недостатньо високий рівень інвестицій і занадто висока залежність від кон'юнктури нафтових цін. Ширше залучення китайських інвестицій і технологій дозволило б їм краще протистояти несприятливим тенденціям у світовій економіці.
Коментуючи поступове зниження вкладень золотовалютних резервів Росії в американські казначейські облігації на тлі зростання китайських інвестицій, експерт зазначив, що Китай відчуває більше обмежень в інвестуванні своїх резервів.
По-перше, китайські резерви занадто великі, по-друге, Китай навіть боїться натякнути, що може скоротити вкладення в американські казначейські облігації, оскільки це викличе непередбачену реакцію світових ринків, - заявив він.
За даними Міністерства фінансів США, в червні Китай збільшив свої вкладення в казначейські облігації США на 5,7 млрд доларів до 1,66 трлн. Одночасно стало відомо про скорочення російських вкладень в американські казначейські облігації в червні на 5,4 млрд доларів до 109,8 млрд, при цьому ще в липні 2010 року Росія володіла американськими облігаціями на суму понад 175 млрд. Ці дані обговорюються в китайських ЗМІ, де вже тривалий час ведеться дискусія про правильність нинішньої стратегії інвестування золотовалютних резервів країни, що дасягають 3,2 трлн доларів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас