Сланцевий газ як гарантія безпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сланцевий газ як гарантія безпеки

Енергетика
1929
Уздовж узбережжя Китаю будують шість гігантських терміналів для зрідженого природного газу. До кінця 2015 року вони зможуть зберігати в два рази більше газу, ніж Піднебесна імпортує сьогодні.
На іншому краю найбільш населеної країни планети газ вливається новою трубою, прокладеною з Туркменістану. І цього мало - геологи та інженери шукають будь-які можливості, щоб задовольнити зростаючий неймовірними темпами попит на природні енергоносії.
У Штатах гукнулося, в Китаї - відгукнулося
Згідно з державним планом дванадцятої п'ятирічки до 2015 року Китай буде споживати 260 млрд. куб. м газу, що більш ніж в три рази більше обсягу, використаного в 2008 році (81 млрд куб. м).
Передумови такого зростання лежать не стільки в державному плануванні розвитку економіки самого Китаю, скільки в дерегуляції, яка була розпочата декілька десятиліть у США. У 1978 р. там був прийнятий Акт регуляції американської газової політики.
Дерегуляція Сполученими Штатами власного ринку природного газу була покликана посилити ініціативу приватних компаній вкладати в нові технології, що дозволяють видобувати газ в умовах, які недоступні при традиційному на той момент підході. Геологи давно знали про те, що в надрах країни на сланцевому ложі є колосальні запаси газу, але інженери не могли до нього добратися економічно вигідним способом.
Через десятиліття незалежні компанії, які першими освоїли горизонтальне буріння і використання технології гідророзриву пласта, тобто процес, який сьогодні відомий як фрекінг, зробили можливою революцію. Сланці сьогодні дають Штатам 23% споживаного природного газу, що на 4% більше, ніж у 2005 році. Зміни на американському ринку газу змінили і глобальні ринки. Багато сховищ газу будувалися з прицілом на американський ринок і нині, коли розвідані запаси збільшилися на 58% лише за якихось п'ять років, їх оператори шукають нові можливості і підходи.
Для того, щоб сланцевий газ став життєво важливим джерелом енергії, американський успіх повинен бути повторений і на інших ринках. Освоєння його видобутку здатне вплинути на політичний розклад подібно нафтовому буму в післявоєнні роки. Істотна відмінність від ситуації тих - те, що розвідка нових родовищ не посилює позиції провідних виробників, але послаблює політичну міць Росії, Венесуели та Ірану, які користуються своїми природними ресурсами як інструментом тиску.
Сланцева революція
"Міць і наслідки сланцевої революції потрясуть всіх", - сказав головний економіст ВР Кристоф Руль. У 2003 році американська національна нафтова Рада очікувала, що Північна Америка, включаючи Канаду і Мексику, володіє близько 1,1 трлн. куб м доступного до видобутку сланцевого газу. У цьому році американська Міжнародна рада з додаткових ресурсів оцінює ці запаси в десятки разів вище!
Американський інтерес не обмежується сланцевим газом, що залягає лише на території Сполучених Штатів. Адміністрація з енергетичної інформації в квітні цього року випустила доповідь, в якій були досліджені 48 великих родовищ в 32 країнах. Оцінка доступних до видобутку запасів була збільшена до 190 трлн. куб. м навіть без можливих знахідок на території колишнього Радянського Союзу та Середньої Азії, де колосальні запаси природного газу роблять видобуток сланцевого невигідним і його розвідка проводилась поки без особливого ентузіазму. Передбачається, що доступні до видобутку запаси як мінімум на 40% більші, а розвиток технологій та геологічні вишукування піднімуть цю цифру ще вище.
Потрібно пам'ятати про те, що лихоманка з приводу сланцевого газу тільки на час змінила фокус громадської уваги, змусивши забути про знахідки так званого стисненого газу, що залягає на пісковиках, а також супроводжує вугілля метану, який не тільки вбиває канарок в шахтах. У найближчому майбутньому можна говорити також про спроби розвідати і добути газ, заморожений в гідратах, що залягають на континентальному шельфі. За різними оцінками, запаси вуглеводнів в гідратах становлять від 1.8×1014 до 7.6×1018 куб. м, але досі не зрозуміло, як саме можна їх добувати. Ще не зрозуміло.
Сценарій, продуманий Міжнародним енергетичним агентством, можна назвати "Золотим століттям газу", тому що в ньому зовсім чітко видно тренд, за яким світовий видобуток газу підніметься з сьогоднішніх 1,8 до 5,1 трлн. куб. м в 2035 році. Хоча нетрадиційні джерела газу складуть тільки малу частину від загального обсягу, але частка їх використання зросте більш ніж на 50%, а торгівля між різними країнами і регіонами подвоїться. Згідно з цим же сценарієм частка вугілля до 2030 року впаде і газові запаси складуть як мінімум чверть використовуваних енергетичних ресурсів планети.
За американськими лекалами
Потрібно зазначити, що видобуток сланцевого газу поза межами Північної Америки доволі примітивний. Часто зустрічаються чутки про те, що в результаті гідророзриву пласта спостерігаються забруднення ґрунтових вод, які на ділі залягають багато вище запасів сланцевого газу. Саме підозри в потенційній екологічній загрозі укупі зі спробою зберегти "природну чарівність" стали причиною того, що на видобуток сланцевого газу у Франції введено мораторій. У той же час у Польщі, яка володіє найбільшими запасами цього корисного ресурсу в Європі, компанії вже сьогодні бурять пробні свердловини.
Здавалося б, для боротьби з глобальним потеплінням природний газ набагато вигідніший, ніж вугілля: у перерахунку на отримувану теплову енергію при спалюванні він продукує набагато менше вуглекислоти.
Швидше за все, саме різні типи природного газу стануть другим енергетичним ресурсом планети, замінивши в найближчі роки кам'яне вугілля. І мільйони людей будуть дихати вільніше. У тому числі і в прямому сенсі, бо немає в ньому нейротоксичних слідів ртуті, його продукти горіння не вкривають міста хмарою смогу і не проливаються на їхніх жителів кислотним дощем з суміші сірчистої, сірчаної та вугільної кислот.
Є й зворотна, досить несподівана сторона медалі. Сьогодні говорять про те, що сірка, яка міститься в різних шарах атмосфери, служить своєрідним природним щитом, який охолоджує планету, відображаючи частину сонячних променів. Більша її частина природного походження і потрапила в атмосферу в результаті вулканічних вивержень, але з ростом китайської промисловості, де частка вугілля як і раніше висока, саме сірка з промислових викидів компенсує зростання глобальної температури. І заміна вугілля на газ порушить цей дещо незвичний баланс, тому що сірка не здатна перебувати в атмосфері довго, потрібне її постійне підживлення.
У Південній Африці, яка володіє найбільшим великими запасами сланцевого газу на Чорному континенті, басейн Кару вже привернув увагу Shell, яка з кожним роком стає все більш орієнтованою на газ компанією. Shell також шукає родовища сланцевого газу і в Китаї, де передбачається знайти найбільші на планеті його запаси. Китайська зацікавленість в сланцевий газ настільки висока, що його державні компанії наймають приватних американських експертів, щоб ті організували процес його видобутку відповідним чином. І перший сланцевий газ буде видобутий тут зовсім скоро, до завершення нинішнього п'ятирічного плану.
Віктор Ригідний
За матеріалами: Укррудпром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас