НБУ ініціює створення національного клірингового центру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ініціює створення національного клірингового центру

Кредит&Депозит
626
Національний банк ініціює створення національного клірингового центру.
Про це сказано в повідомленні НБУ.
Відповідно до повідомлення, Нацбанк розробив проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)".
Метою цього законопроекту є забезпечення відповідно до світової практики регулювання діяльності платіжних систем і систем розрахунків з боку НБУ; масове впровадження безготівкових розрахунків і розвиток національної платіжної інфраструктури; зменшення валютних видатків громадян і банків шляхом переходу на тарифікацію комісійних платежів у гривнях.
Зокрема НБУ зазначає, що цей законопроект дасть можливість урегулювати питання створення національного клірингового центру, що буде забезпечувати проведення маршрутизації транзакцій, кліринг і надання інформації для проведення остаточних розрахунків за операціями, які здійснюються на території України за спеціальним платіжними засобами, емітованими банками України.
Крім того, прийняття цього документа дасть можливість урегулювати формування і розміщення гарантійних депозитів членів/учасників платіжних систем за операціями, які здійснені в межах України з використанням платіжних карток, у нацвалюті на рахунках у НБУ або банках України; надання банкам права розміщати на платіжній картці одночасно дві і більше торговельні марки платіжних систем; забезпечення надання права комерційним агентам банків приймати платежі від населення (у тому числі з використанням платіжних пристроїв) для подальшого переказу третім особам.
Пропозиції з цього питання Нацбанк приймає до 30 вересня за адресою: 01602, Київ, вул. Інститутська, 9, департамент платіжних систем НБУ.
Як повідомляло агентство, асоціація "Український кредитно-банківський союз" вважає передчасним створення єдиного клірингового центру до вивчення доцільності його створення.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас