Експерти вважають можливою зміну формули ціни російського газу через суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають можливою зміну формули ціни російського газу через суд

Енергетика
329
Експерти вважають, що Україна має підстави звернутися в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма для зміни формули ціни на природний газ, закріпленої в контракті між російським "Газпромом" і Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України".
Про це вони повідомили під час відео-мосту, присвяченого відносинам двох країн у газовій галузі.
За словами незалежного експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, "Нафтогаз" може звернутися в арбітраж у зв'язку з істотними змінами з моменту підписання в 2009 році контрактів ринкових умов на паливному ринку.
"Що стосується перспектив розгляду в Стокгольмському арбітражі, тобто зміни ситуації на ринку. Коли підписувався контракт, ціна нафти коливалася в межах 70-80 доларів/барель, а ми мали на початку цього року ф'ючерси по 130 доларів. Як це назвати як не істотною зміною на ринку? Виходячи навіть з цього, Україна має всі підстави звернутися до суду для перегляду формули", - сказав він.
У свою чергу, заступник генерального директора російського Інституту енергетичної стратегії Олексій Громов відзначив, що українська сторона грамотно обґрунтовує свою позицію щодо необхідності зміни ціноутворення, але при цьому не надає аргументів, які б схилили Росію до перегляду контрактів.
"Ми бачимо те, що українці грамотно обґрунтовують позицію, чому ситуація не влаштовує Україну. Ми це розуміємо, але у нас на руках контракт і нам потрібно дати аргументи - чому Росія повинна піти на зміни. З української сторони таких пропозицій немає" , - сказав експерт.
На думку директора Міжнародного інституту політичної експертизи Євгена Мінченка, таким аргументом є можливість втрати "Газпромом" частини українського ринку, оскільки українські промислові підприємства можуть не витримати високих цін на газ в нинішніх ринкових умовах.
Як йдеться у звітності "Газпрому", в 2010 році за підсумками переговорів монополіст погодився внести зміни до контрактів на постачання газу з компаніями E.On, WIEH, Wingas, GDF Suez, Eni, EGL, Sinergy Italiane, ERG, GWH Gashandel, Econgas і Gasterra.
У 2011 році "Газпром" веде аналогічні консультації з RWE Transgas, SPP, Shell Energy Europe BV, E.On Ruhrgas, Eni, GDF Suez, EconGas, GWH Gashandel і Centrex.
"Нафтогазу" в цьому списку немає.
Як повідомляло агентство, контракт між НАКом і "Газпромом" передбачає, що якщо якась зі сторін заявить, що обставини на ринку істотно змінилися і контрактна ціна не відображає рівня цін ринку, то сторони вступають у переговори.
Якщо письмова домовленість про перегляд ціни не буде досягнута протягом 3 місяців, то кожна зі сторін має право оскаржити дії іншої щодо виконання контракту і передати справу в Стокгольмський арбітраж.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас