Справу проти глави МВФ Крістін Лагард передано слідчій комісії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справу проти глави МВФ Крістін Лагард передано слідчій комісії

Казна та Політика
358
Французький Суд республіки у вівторок передав слідчій комісії справу про можливе перевищення посадових повноважень колишньої главою Мінфіну Франції Крістін Лагард, передає агентство France Presse з посиланням на заяву генпрокуратури.
Суд, який розслідує злочини членів французького уряду, 4 серпня розпорядився почати розслідування стосовно директора-розпорядника МВФ. Лагард підозрюється у можливому перевищенні посадових повноважень при судових розглядах, в рамках яких розслідувався продаж близьким до президента Ніколя Саркозі французьким бізнесменом і політиком Бернаром Тапі компанії Adidas в 1993 році.
Тепер слідчій комісії з трьох суддів Касаційного суду належить з'ясувати, чи винна Лагард у пособництві при "підробці документів" та "недоцільному використанні державних коштів". Максимальне покарання за ці злочини - 10 років в'язниці і 150 тис. євро штрафу.
З урахуванням особливостей французької судової системи розгляд, найімовірніше, триватиме роки, тому, принаймні, в короткостроковій перспективі главі МВФ нічого не загрожує.
Для здійснення в 1993 році операції з продажу Adidas був створений спеціальний консорціум, яким керував банк Credit Lyonnais, що частково належав державі. Після завершення операції Тапі звинуватив банк у махінаціях і зажадав виплати компенсації завданої йому шкоди.
Після тривалих розглядів у 2007 році Лагард, будучи міністром економіки і фінансів Франції, розпорядилася передати справу Тапі в арбітраж, щоб прискорити розгляд питання. У липні 2008 року арбітражний суд своїм рішенням зобов'язав одну з державних фінансових структур виплатити Тапі відшкодування збитків у розмірі 240 млн євро, а також близько 100 млн у вигляді відсотків і 45 млн за моральний збиток.
Рішення про виплату компенсації призвело до скандалу. Представники опозиційної Соціалістичної партії звинуватили владу у втручанні в судовий розгляд і тиску на судову систему. Крім того, вони були незадоволені тим, що несприятливе для держави рішення не було оскаржене у вищій інстанції. У травні 2011 року головний прокурор при касаційному суді Жан-Луї Надаль, вивчивши запит соціалістів, прийняв рішення скликати комісію з розгляду звернень Суду республіки, який уповноважений проводити розслідування, пов'язані зі зловживаннями членів уряду при виконанні ними своїх обов'язків.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас