Гроші зайшли з тилу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші зайшли з тилу

Казна та Політика
1514
Згідно з даними Державної служби статистики, обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал), внесених в Україну, на 1 липня 2011 р. склав $ 47 205,7 млн., що на 5,5% більше обсягів початку року і на 16,8% більше цифр на 1 липня 2010 р. У розрахунку на одну людину - $ 1033,2.
Майже 83% загального обсягу прямих інвестицій до нас потрапили з десяти основних країн-інвесторів. З Кіпру надійшло $ 11 619,6 млн., США, Німеччини - $ 7 365,5 млн., Нідерландів - $ 4 779,5 млн., Російської Федерації - $ 3 386,1 млн., Австрії - $ 2 855,8 млн., Франції - $ 2 384,8 млн., Великобританії - $ 2 347,6 млн., Швеції - $ 1 758,2 млн., Віргінських Островів (Британські) - $ 1 524,2 млн. і США - $ 1 087,5 млн.
Приріст іноземного капіталу спостерігався на промислових і будівельних підприємствах, а також на тих, де здійснюють операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надання послуг підприємцям, у фінансових установах.
За запевненням керівника групи радників голови Національного банку Валерія Литвицького, інвестиційний потенціал України надійно відновлюється і знову вселяє певний оптимізм. На його думку, позитивний ефект від зростання інвестицій може виявитися вже в третьому кварталі.
Разом з тим, опитані експерти більш стримані в оцінках економічних досягнень. По-перше, відзначають вони, із загальної суми інвестицій треба відняти кошти, які прийшли в Україну в рахунок оплати "Укртелекому". По-хорошому, кошти від приватизації держкомпанії не можна вважати прямими іноземними інвестиціями, хоча де-юре вони оформляються саме так. Крім того, зазначає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, навряд чи можна говорити, що цільовий продаж одного великого підприємства одному інвесторові може сформувати позитивну тенденцію динаміки ПІІ. "Безумовно, це добре для бюджету, але зростання надходжень прямих іноземних інвестицій, викликане подібним продажем, не можна назвати результатом грамотної державної політики", - резюмує експерт. Проте потенціал для зростання у вітчизняної економіки є.
Високі показники зростання, крім того, досягнуто завдяки низькій базі порівняння, а зростання носить швидше відновлювальний характер, стверджують аналітики. "Після істотного спаду обсягу інвестицій в період кризи нинішні високі темпи зростання - нормальне явище", - говорить старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. При цьому, нарікає експерт, інвестиції практично не йдуть в нові проекти. Кінцевим пунктом призначення виступають в основному вже існуючі бізнеси, що не сприяє поліпшенню бізнес-клімату. Крім того, варто враховувати дуже нерівномірний регіональний розподіл обсягу інвестицій.
При цьому, безумовно, позитивна динаміки приросту ПІІ обов'язково виступить мультиплікатором зростання в майбутніх періодах, упевнений гендиректор дослідницького центру БЕСТ Валерій Гладкий. На його думку, не останньою причиною зростання інвестицій у першому кварталі було економічне зростання. "Прямі іноземні інвестиції, що заходять в Україну, є нічим іншим, як реінвестицією прибутків вітчизняних експортерів", - стверджує експерт. Проте чи стане тенденція стійкою - залежатиме від ситуації на зовнішніх ринках і, відповідно, попиту на український експорт.
У будь-якому випадку, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, обсяг ПІІ до кінця року навряд чи перевищить раніше прогнозовані $ 5 млрд. "Не бачу причин, чому приплив інвестицій у другому півріччі повинен злетіти. Апетити інвесторів змінюються: вони поводяться дуже обережно, тому в третьому-четвертому кварталах істотного зростання не буде", - прогнозує він. Всьому виною інвестиційний клімат України, який залишається таким же непривабливим, як і раніше, що зовсім не стимулює іноземних інвесторів. Якщо вони й заходять в Україну, то в основному для купывлы державних цінних паперів.
На думку співрозмовника, озвучені високими чиновниками оптимістичні цифри ПІІ аж ніяк не є успіхом державної економічної політики. "Якщо за результатами року дефіцит рахунку поточних операцій виявиться в районі $5 млрд., то інвестиційні надходження, в кращому випадку, лише перекриють цей дефіцит", - пояснює пан Устенко. За його словами, у нинішній ситуації головне - не розслаблятися, спочиваючи на лаврах оптимістичною статистики, а впевнено йти вперед не оглядаючись.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас