Зниження курсу гривні має тимчасовий характер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження курсу гривні має тимчасовий характер

Валюта
1690
Зниження курсу гривні має тимчасовий характер і не є стійкою тенденцією, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
"Не варто розцінювати подію зниження курсу гривні до долара як початок девальваційного тренда по аналогії з другою половиною 2008 року", - сказав директор казначейства Конверсбанка Андрій Пономарьов.
"По-перше, для того, щоб дійсно почалася девальвація, потрібна вільна гривня, якої на ринку практично немає: залишки на коррахунках банків у Національному банку України перебувають на рекордно низькому рівні 13-15 мільярдів гривень. При цьому Нацбанк навряд чи буде активно поповнювати систему гривнею через довгострокове рефінансування. По-друге, висока вартість гривневого ресурсу і відсутність можливості для кредитування клієнтів у валюті будуть стимулювати банки максимально - до 10% - "вкорочувати" свою валютну позицію, пропонуючи клієнтам доступні інструменти хеджування валютного ризику", - зазначив він.
"Я б не назвав зниження курсу гривні на міжбанку трендом. Це, швидше за все, ситуативне явище, обумовлене тактикою найбільших банків - гравців на цьому на цьому ринку", - сказав заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.
Начальник казначейського управління Першого Українського Міжнародного Банку Антон Стадник відзначив, що девальвація курсу гривні має сезонний характер.
"У другій декаді серпня - початку вересня завжди починається певне пожвавлення ділової активності, і курс завжди трохи лихоманить. Я думаю, що через пару днів ринок заспокоїться і скоригується, якщо, звичайно, не станеться різких коливань з залишками на коррахунках банків" , - вважає експерт.
При цьому він не виключає можливості того, що останнім часом на курс гривні чинить тиск тактика нерезидентів на фондовому ринку.
"Можна припустити, що на підвищення курсу долара вплинув невдалий аукціон Міністерства фінансів України, а також вихід нерезидентів з ОВДП. Як відомо, в результаті зниження агентством S&P кредитного рейтингу США на один пункт відбулися серйозні коливання на всіх фінансових і фондових ринках, що призвело до значного просідання індексів. У подібних ситуаціях багато інвесторів воліють виходити з високоліквідних і, природно, ризикованих активів, а гривневі вкладення в ОВДП саме є такими для іноземних інвесторів", - додав Стадник.
Аналітики банку "Форум" не прогнозують подальшого ослаблення курсу гривні найближчим часом.
"Звичайно ж, подолання психологічної позначки у 8 гривень за долар може стурбувати багатьох активних гравців міжбанківського ринку України. Але водночас ми не очікуємо на подальше ослаблення гривні, оскільки у випадку істотної активізації покупців валюти на міжбанківському ринку НБУ має достатню кількістю інструментів для утримання курсу в рамках, закладених у держбюджеті на нинішній рік", - відзначили аналітики.
Казначей Укрінбанку Олег Бронін також підкреслив, що резерви НБУ є достатніми, щоб за необхідності згладити різкі курсові коливання.
"Погляди учасників ринку на короткострокові перспективи руху валюти ситуаційно змістилися в бік зниження курсу національної валюти. Однак, на мою думку, цей тренд не буде тривалим, адже обсяг валютних резервів, який, до речі, стоїть зараз на своєму історичному максимумі, дозволяє НБУ стабілізувати курс на рівні 8 гривень за долар", - сказав експерт.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанківському валютному ринку минулої п'ятниці подолав психологічний бар'єр і знизився до 8,0010 з 7,9975 грн/долар у попередній робочий день.
За розрахунку показників державного бюджету на 2011 рік використовувався курс 7,9500 грн/долар. У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні розміром декількох відсотків з року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас