Експерт: "Газові директиви" були видані в рамках компетенції прем'єр-міністра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: "Газові директиви" були видані в рамках компетенції прем'єр-міністра

Кримінал
1060
"Газові директиви" були видані в рамках компетенції прем'єр-міністра. Таку думку висловив заступник начальника інституту держави і права Володимир Нагребельний, виступаючи як свідок у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко, передає кореспондент РБК-Україна.
Нагребельний в своїх свідченнях свідчив про те, що відповідно до Закону "Про Кабінет міністрів", прем'єр-міністр для реалізації повноважень має право давати доручення, обов'язкові до виконання. За його словами, оскільки в юридичній сфері немає визначення директиви, то у цього терміна близько 10 синонімів, серед них і доручення. Відповідно зазначені вимоги були видані в рамках компетенції прем'єр-міністра.
Свідок також підкреслив, що зазначені вимоги були видані для проведення переговорів, а не на підписання контрактів.
Разом з тим, Нагребельний зазначив, що законодавством не передбачено обов'язкове прийняття директив у відносинах суб'єктів господарської діяльності, якими і є "Нафтогаз" і "Газпром".
Зазначимо, раніше через канцелярію суду були заявлені клопотання про скасування, а також про зміну Тимошенко запобіжного заходу. Суд вирішив розглянути клопотання після допиту свідка.
Сьогодні на засіданні суду присутня дочка Юлії Тимошенко Євгенія Карр. Раніше суд допустив до процесу як захисників чоловіка і дочку Тимошенко, а також адвоката Миколу Сірого.
11 серпня Печерський районний суд м. Києва залишив без задоволення численні заяви про зміну запобіжного заходу для Юлії Тимошенко.
На наступний день апеляційний суд Києва не прийняв до розгляду апеляцію захисту Тимошенко на рішення Печерського суду про зміну їй запобіжного заходу. Захист екс-прем'єр-міністра тоді заявив, що звернеться до Верховного суду України.
У п'ятницю суд допитував колишнього першого віце-прем'єра Олександра Турчинова.
Серед іншого, Турчинов заявив, що Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров і Президент Віктор Янукович могли підписати газові контракти на 2010 р. не йдучи на поступки щодо Чорноморського флоту. Також Турчинов сказав, що російська сторона висунула базову ціну на газ в 450 дол. за 1 тис. куб. м після того, як українська делегація без пояснень залишила переговори в Москві 31 грудня 2008 р. Він також відзначив, що станом на 30 грудня 2008 р. борг RUE перед російською стороною було повністю погашено. Таким чином, за словами Турчинова, все було зроблено для підписання контрактів у Москві 31 грудня 2008 р.
Раніше у справі Юлії Тимошенко суд допитав екс-міністра юстиції Миколу Оніщука, прем'єр-міністра України Миколу Азарова та екс-міністра МНС Володимира Шандру, колишнього міністра транспорту Йосипа Вінського, колишнього міністра освіти Івана Вакарчука, екс-прем'єра України Юрія Єханурова та інших екс-чиновників.
5 серпня суд постановив заарештувати Тимошенко, що викликало широкий міжнародний резонанс.
Кримінальну справу щодо газових домовленостей проти Тимошенко було передано до Печерського районного суду Києва 17 червня. 24 червня почалися судові слухання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас