Залишився лише рубль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залишився лише рубль

Валюта
2277
Як повідомив працівник одного з севастопольських відділень українського банку, у зв'язку з нестабільністю курсу рубля на валютному ринку деякі відділення банків відмовляються приймати російську валюту. За словами інформатора, у відділення севастопольських банків прийшли директиви з Києва, які забороняють приймати російську валюту "до особливого розпорядження", оскільки через різкі коливання російської валюти банк може втратити гроші при купівлі-продажу.
Нагадаємо, на початку минулого тижня російський рубль впав відносно долара США до мінімального за 2011 р. рівня. Обвал курсу трапився слідом за падінням цін на нафту (нижче $100 за барель), а також проблем на фондовому ринку Росії. Рубль, як і раніше, перебуває в сильній залежності від експорту нафти і газу РФ і без їх підтримки не в силах впоратися зі світовою тенденцією відходу інвесторів в більш надійні активи.
"Після 4 серпня в Росії відбулося різке ослаблення рубля до долара США. Курс $/RUB змінився з 27,80 станом на 04.08.11 до 29,80 9 серпня, а 12 - склав 29,17", - коментує директор казначейства "Ерсте Банку" Роман Бондар.
При цьому існує обмеження Національного банку України на зміну курсів готівкових валют протягом дня. Тому, за словами банкіра, опинившись в тій ситуації, коли при падаючому рублі фінустанови не мають можливості поміняти курс до ринкового рівня, цілком можливо, що клієнтам могли відмовити в обміні російської готівки.
Втім, банкіри, як можуть, заперечують факт наявності приписів зверху щодо ненадання послуг з обміну рублів. Так, у розмові з "і" представник банку "Фінанси та Кредит" заявив, що про таке обмеження з боку банківського сектора у фінустанові чують вперше. Заявляють про проведення активних операцій з готівковим російським рублем і в інших банках.
"ВТБ Банк" здійснює купівлю-продаж російської валюти на готівковому ринку в повному обсязі без будь-яких обмежень", - заявили в прес-службі банку.
У регуляторі також не підтвердили інформацію про внесення якихось нових правил в нормативно-правові акти НБУ щодо проведення операцій з обміном валюти. Але, як говорить Роман Бондар, при існуючій забороні НБУ на зміну курсів, такі ситуації можуть повторюватися досить часто.
"Поточна волатильність на валютних ринках може виливатися у зміну курсів валют до 3-5% за день. Національний банк декларував свій намір зняти заборону на зміну курсів готівкових валют у 2011 р., у тому числі обіцяв це зробити і в своїх листах до МВФ. Але на сьогоднішній день зазначене обмеження не знято", - розводить руками банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас