Рівень відчуття щастя для українців напряму залежить від добробуту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень відчуття щастя для українців напряму залежить від добробуту

452
В Україні спостерігається нетипова для інших країн пряма залежність відчуття щастя від рівня матеріального добробуту.
Про це повідомив директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.
"У нас спостерігається лінійна залежність між відчуттям щастя у людей і їхнім матеріальним становищем. Огляди по інших країнах показують, що це залежність не лінійна: чим менше бідною стає людина, тим більше зростає у неї відчуття щастя, але, починаючи з середнього рівня забезпеченості, воно перестає зростати. А у нас без варіантів: чим вище рівень забезпеченості, тим більше щастя в житті... Можливо, ми в масі своїй не досягли середнього рівня забезпеченості..."- зазначив В.Паніотто.
За його словами, в Україні дуже невелика кількість людей, "які можуть дозволити купувати собі майже все" - 0,1% і серед них щасливі - 94%. У той же час серед тих, хто вважає себе бідним, "однозначно щасливі" - 24%.
"За дослідженнями World Values Survey, найбільш щасливі люди живуть в Нігерії, Мексиці, Венесуелі, Сальвадорі, Пуерто-Ріко. Взагалі кажучи, загальний показник щастя, задоволеності життям дорівнює відношенню забезпеченості людини чим-небудь до устремлінь. Мабуть, у цих країнах запити населення досить низькі", - вважає В.Паніотто.
Як приклад він навів дані 25-річної давності.
"У 1985 році ми досліджували рівень задоволеності життям киян, вимірюючи його за шкалою від -100 до +100 балів. Мешканці Києва демонстрували досить високий показник +36. Через чотири роки, в 1989 році, він впав до +1. Ще не було розриву економічних зв'язків, були тільки "перебудова" і гласність: відкрилися кордони, ЗМІ стали більш реалістично показувати життя в інших країнах. І рівень устремлінь українців став зростати, при тому, що рівень забезпеченості залишився колишнім. Так задоволеність життям зменшилася", - констатував директор КМІС.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас