Експерт: Кризовий сценарій можливий у випадку дефолту однієї з великих країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Кризовий сценарій можливий у випадку дефолту однієї з великих країн

Казна та Політика
797
Серйозна світова економічна криза, яка безпосередньо торкнеться України, можлива у випадку банкрутства однієї з великих країн.
Про це в коментарі сказав Мар'ян Заблоцький, аналітик "Ерсте Банку".
"Потенційно світова фінансова система стоїть на порозі кризи, не меншої, ніж у 2008 році перед крахом Lehman Brothers. Але існують ключові відмінності, які роблять принаймні поточну ситуацію кращою. Фінансові проблеми в світі вже не супроводжуються мильною бульбашкою на товарних ринках. У серпні 2008-го, ще до краху Lehman Brothers, промислове виробництво в Україні стрімко падало через триразове падіння цін на сталь. Поки ціни на основний український експорт залишаються відносно стабільними, а світове економічне зростання хоча і слабшає, але триває разом зі зростанням економіки України. Тому сильних негативних ефектів економіка нашої країни не відчує, якщо не трапиться дефолт однієї з великих світових економік", - упевнений аналітик.
За його словами, найбільше занепокоєння викликає Італія. "Країна має загальний державний борг в 1,8 трлн євро, будучи третім найбільшим позичальником у світі після США та Японії. Італійський держборг має в середньому лише шість років до погашення, щорічно країні доводиться пролонгувати борги більш ніж на 20% свого ВВП. Оскільки облігації часто короткострокові, то згідно з міжнародними правилами вони повинні бути переоцінені на балансі і відображені в звіті про фінансові результати. Майже половина боргу уряду знаходиться саме в італійських банках, які і до кризи функціонували лише з символічним прибутком", - зазначив М.Заблоцький.
"У зв'язку з переоцінкою державних облігацій країн ЄС банки вже оголосили про значні списання, які продовжать зростати в третьому кварталі. З часу оголошення поганих фінансових результатів за другий квартал європейські банки вже оголосили про сумарне скорочення персоналу більш ніж на 100 тис. осіб. Також деякі банки оголосили про припинення операцій в окремих країнах. Навряд чи можна буде говорити про згортання окремими банками операцій в Україні, продати український банк зараз практично неможливо. Однак цілком імовірно, що, намагаючись заощадити, європейські банки знову можуть оголосити про скорочення персоналу в своїх українських "дочках", - вважає аналітик "Ерсте Банку".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас