Економісти: Стримати інфляцію в Білорусі заважають політичні міркування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти: Стримати інфляцію в Білорусі заважають політичні міркування

Казна та Політика
630
Сповільнити темпи інфляції в Білорусі можна за відомими рецептами. Але білоруському уряду заважає страх соціального вибуху і необхідність визнати нинішній економічний курс хибним, впевнені експерти.
Про намір вжити всіх заходів щодо стримування інфляції заявив нещодавно міністр економіки Білорусі Микола Снопков. Проте поки експерти констатують розбіжність між його словами і реальними діями.
Цифри і наміри
Продовольчі товари в липні 2011 року порівняно з аналогічним показником минулого року подорожчали на 53,5 відсотка. Непродовольчі товари - на 55,6 відсотка. Ціни виробників промислової продукції в річному обчисленні збільшилися на 72,9 відсотка.
Щоб сповільнити інфляційні процеси, треба чітко розуміти, що впливає на зростання цін. "Ціни ростуть, коли в економіці готівкових грошей більше, ніж вона заробила", - заявив на засіданні уряду глава міністерства економіки Микола Снопков. Заходи з подолання інфляції відомі і студентам економічних вузів. Однак описані в підручниках рецепти входять у суперечність з реальним політичним та економічним курсом білоруської влади, стверджують експерти.
Замкнуте коло?
Стримування інфляції загрожує зростанням соціальної напруженості, нагадує прописну істину економіст Лев Марголін. Звиклі до певного рівня життя білоруси не хочуть миритися з погіршенням свого становища, і влада має всі підстави побоюватися відкритих протестів.
У нинішній системі управління економікою, зауважує Марголін, є можливість лобіювати зростання зарплат певних соціальних груп, "і це постійно робиться". Політичні міркування превалюють над економічною доцільністю, констатує аналітик.
Влада і далі намагатиметься підтримувати на мінімально прийнятному рівні доходи населення, що неминуче означає включення друкарського верстата і наступні витки інфляції, прогнозує розвиток ситуації економіст Леонід Злотников.
Півкроку вперед і два назад
Визнаючи необхідність підтримати найбільш незахищені верстви населення, Злотников нагадує про класичні заходи стримування інфляції: жорстка кредитно-грошова політика - відмовитися від підвищення зарплат, скорочувати бюджетний дефіцит. Уряд це робить, за висловом Злотникова, потихеньку.
Тим часом, інфляція в Білорусі зумовлена, скоріше, не бюджетним дефіцитом, а дефіцитом поточного рахунку платіжного балансу. А він залишається негативним. За п'ять місяців 2011 року - 4,6 мільярда доларів або вісім відсотків від ВВП, констатує Злотников.
Визнання помилки - необхідна умова
Лев Марголін звертає увагу на те, що уряд, поряд з дійсно необхідними заходами із захисту малозабезпечених верств населення досі так і не відмовився від фінансування державних програм і проектів явно не першорядної важливості у нинішній ситуації. Наприклад, фінансування якихось виробництв і сумнівних з точки зору рентабельності підприємств.
Найголовніше - без цього годі й думати про стримування інфляції - визнання нинішнього економічного курсу хибним. А це найважче дається білоруському керівництву, резюмує Лев Марголін. За його словами, "затягувати паски можна, але не до нескінченності, і тут знову все впирається в так необхідні Білорусі реформи".
Олена Данейко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас