Литвицький: Рух обмінного курсу свідчить про стабільність валютного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Рух обмінного курсу свідчить про стабільність валютного ринку

Валюта
535
Валютний курс відбиває рівновагу попиту і пропозиції. Про це розповів Глава групи радників глави Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"НБУ з особливою ретельністю здійснює моніторинг ситуації, передусім на валютному ринку. Ситуацію на валютному ринку ми оцінюємо як стабільну. І у серпні, і у липні, як і в попередні місяці, курс відбиває рівновагу попиту і пропозицій, і перебуває на рівні десь 7,98-7,99. Ми не бачимо фундаментальних чинників, які могли б в корені змінити ситуацію. ВВП росте вище 4%, з урахуванням бази порівняння це заслуговує особливого схвалення. Інфляція сповільнюється четвертий місяць підряд, платіжний баланс в червні в частині поточного рахунку був з меншим в рази дефіцитом, чим в травні. Судячи з ситуації, і в липні, і в серпні ми бачимо зміцнення позитивної тенденції посилення надійності зовнішньої платіжної позиції України. Дефіцит бюджету рухається у бік зниження десь, як ми і прогнозували. Тому ми впевненні в стабільності обмінного курсу на валютному ринку", відмітив Литвицький.
Крім того, він відмітив, що після невеликої перерви Національний банк України продовжує нарощувати свої золотовалютні резерви. "Сальдо інтервенцій НБУ, починаючи з серпня, стало знову позитивним, воно вже в липні було з меншим розривом, ніж в червні. На сьогодні НБУ продовжує закуповувати валюту. Сотні мільйонів ми купили, наприклад, і учора. Тому наші валютні резерви знову більш ніж 38 млрд дол.",- відмітив Литвицький. За його словами, ринок коректно сприймає сигнали макроекономічної політики уряду Нацбанку.
"Ми вже бачимо, що цього року, на відміну від багатьох минулих періодів, істотну роль в забезпеченні стабільності очікувань, як на валютному так і на інших ринках грає пригнічуюча частина експертів, ЗМІ та і ін. - чому ми раді. Ми розраховуємо, що центральні банки світу, у тому числі і Європи мають усі можливості для сприяння відносно швидкої і безболісної адаптації фінансових ринків, у тому числі валютного, на тлі непростих подій, що відбуваються у фінансовому світі. Ми віримо, що центральні банки і далі управлятимуть ситуацією і не припустимо різкого виходу ситуації з-під контролю",- підкреслив Глава групи радників глави Нацбанку України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас