Україна-Росія: Від медового місяця до льодовикового періоду? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна-Росія: Від медового місяця до льодовикового періоду?

Енергетика
1611
11 серпня президент України Віктор Янукович прибув з офіційним візитом в Сочі. У місті, де в 2014 році Росія буде проводити зимову Олімпіаду, український президент зустрівся зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим. Офіційним приводом зустрічі глав держав було бажання України перейняти російський досвід з підготовки до Олімпіади. Втім, не спортивні змагання, а економічні проблеми, в тому числі і газові, були основною темою розмови Януковича і Медведєва. Але до якоїсь конкретної угоди глави держав так і не прийшли. Схоже, у відносинах України і Росії не тільки закінчився медовий місяць, але і наступають "передвиборні" холоди...
Тимошенко стала між Януковичем і Медведєвим
Одним з головних питань, яке обговорювали аналітики перед візитом Януковича в Сочі, було не питання проведення Олімпіади, а можливість судового розгляду між Києвом і Москвою, результатом якого може стати скасування чинних газових домовленостей. Адже якщо суддя Родіон Кірєєв таки винесе вердикт, згідно з яким при укладанні контрактів в 2009 році Юлія Тимошенко порушила закони України, то Київ отримає підстави для їх перегляду. У суді. Саме на це Янукович натякнув Медведєву ще перед зустріччю, заявивши, що сторони повинні переглянути ціни на газ, не вдаючись до судової процедури.
Адже визнання Тимошенко винною, а газових договорів - незаконними, може знову спровокувати "газові війни" між Україною і Росією. Ось чому російський МЗС так болісно і швидко відреагував на арешт Юлії Тимошенко. "Всі "газові" угоди 2009 року укладалися в суворій відповідності з національним законодавством двох держав і міжнародним правом, і на їх підписання були отримані необхідні вказівки президентів Росії та України", - заявили 5-го серпня в російському дипломатичному відомстві. Тим не менше, під час зустрічі "справу Тимошенко" практично не обговорювали. Адже сигнал з російського МЗС Україна проігнорувала. "МЗС РФ не заступався за Тимошенко. Просто потрібно, щоб закон дотримувався і в Україні, і в Росії", - сказав в інтерв'ю "Взгляду" позаштатний радник президента України Дмитро Видрін. Більше того, Видрін нагадав російським колегам, що наша країна не втручалася в гучну справу Ходорковського, хоча той теж займався питаннями поставками нафти і газу в Україну. "Ходорковський мав найтісніші відносини з Україною. Його фірма постачала величезні обсяги нафти в Україну. Тут було навіть представництво ЮКОСу. Я навіть був знайомий з його представниками, Ходорковський неодноразово приїжджав сюди, тому думаю, що в нього були такі ж тісні відносини з Україною , як у Тимошенко з Росією", - сказав радник Януковича. Інший український політолог - Михайло Погребинський ще до початку переговорів теж не вірив, що між Медведєвим і Януковичем постане справа Тимошенко. "У повідомленнях, які надходять з Москви, яскраво виражено бажання захистити газові договори, а не саму Юлію Володимирівну", - поділився з "Ліга-БізнесІнформ" своєю думкою Погребинський. "Медведєв не буде ставити питання про це. Я вважаю липовою інформацію про те, що Росія включить до порядку денного тему арешту", - резюмував експерт.
І дійсно, на зустрічі зі своїм російським колегою Янукович був дуже коректним. Український президент вирішив не ускладнювати відносини своєї країни з Росією, які й так за останній час неабияк "охололи". "Звичайно, ми в обов'язковому порядку будемо обговорювати це питання (газових угод - "Подробности"). Я вважаю, що в наших інтересах - і України, і Росії - знайти компромісне рішення, і ми будемо до цього прагнути", - сказав Янукович на прес-конференції з журналістами перед початком переговорів з Медведєвим. Проте головною темою, на думку українського президента, все ж таки є підготовка до двосторонньої українсько-російської міждержавної комісії та зміцнення економічних зв'язків між нашими країнами. Це й не дивно - справа Тимошенко дуже проблемна як для українського, так і для російського президента.
Перехідний період
На шостий день утримання Тимошенко під вартою виявилося, що для Росії та України це справа значно проблемніша, ніж передбачалося. І річ навіть не в газових контрактах, а в особистих амбіціях керівників держав та їхніх політичних кар'єрах. З одного боку, арешт одного з лідерів опозиції, за що офіційний Київ і особисто главу держави нещадно критикує Європа, з іншого - угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, якої так добивається український президент. Навіть перший віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко змушений був визнати: вирішення питань щодо угоди про ЗВТ з ЄС загальмувалося саме через справу Тимошенко. "Переговори України з ЄС про укладення угоди про вільну торгівлю (після арешту Тимошенко. - Ред.), звичайно ж, стали більш важкими", - заявив віце-прем'єр України Сергій Тігіпко в Берліні в інтерв'ю газеті Handelsblatt. А угода з Європою для України все ж важливіша, ніж угода з іншими партнерами, зокрема з Росією, Білоруссю і Казахстаном. "Ми вибираємо на користь Європи, оскільки там існують вищі стандарти економіки і демократії", - пояснив Тігіпко.
З іншого боку, справою Тимошенко Янукович насправді сильно ускладнив політичне майбутнє своє і Партії регіонів. "Віктор Янукович з падаючими персональним і партійним рейтингами робить найбільшу свою політичну помилку і вирощує собі реального конкурента на наступних виборах. Мало того, послідовно псує відносини з Росією, яка заради повернення ситуації хоча б до якоїсь керованості тимчасово стає прямо-таки європейською країною, солідаризується із Заходом і навіть виглядає пристойніше, ніж режими Януковича і Лукашенка", - пише оглядач "Нової газети" Андрій Колесников. "Не буде нічого дивного, якщо відразу після Нового року газова війна вибухне з новою силою, і тоді Україна і Європа теплим словом згадають красуню-в’язня на високих підборах...", - відзначає російський спостерігач. На його думку, виграє і імідж Володимира Путіна. "На тлі білоруського та українського лідерів Путін виглядає не те щоб як Гавел, але хоча б як передбачуваний парламентер, а сама Росія - західніше своїх партнерів", - відзначає Колесников.
Але крім Путіна в Росії є і Медведєв. А йому ускладнювати зараз відносини з Україною фактично через свого конкурента по політичних амбіціях не з руки. Тим більше, що черговий дипломатичний провал спишуть саме на російського президента, який де-юре є главою держави, а значить, і на ньому лежить відповідальність за зовнішню політику Росії. А от з де-факто першою людиною в російському тандемі - Володимиром Путіним - відносини у перших осіб нашої держави якось не склалися... Таким чином, Медведєв стає єдиним з правлячого в Росії тандему, з ким Україна зможе реально про щось домовлятися. В умовах українських реалій, де президент є главою держави, а посада прем'єр-міністра нагадує церемоніальну, зустрічі по лінії Янукович-Медведєв будуть надавати російському президенту більшої ваги у внутрішній політиці РФ. З іншого боку, це неминуче викличе тертя з більш популярним в Росії Путіним. Примітно, що Путін в той день теж був у Сочі. Враховуючи особливості робочих поїздок тандему по Росії, такий збіг (президент і прем'єр під час робочої поїздки в одному і тому ж місті) навряд чи можна вважати випадковим...
Ось чому Медведєв не поспішає назустріч Віктору Федоровичу. "Нам потрібно думати і про остаточне вирішення питання щодо державного кордону, у нас багато тем для розмови", - сказав Медведєв. Більше того, болісні для Києва газові питання російський президент недвозначно пов'язав з "інтеграційними процесами на пострадянському просторі", тобто - зі вступом України до Митного союзу. У який, як уже зазначалося вище, Київ зовсім не хоче. Залишається ще почекати, чим закінчиться прийдешня поїздка до РФ міністра палива та енергетики Юрія Бойка, намічена на 15 серпня (принаймні, такою інформацією поділилося з виданням "Сегодня" неназване джерело).
У будь-якому випадку, результати зустрічі президентів - а точніше, їх відсутність - наочно продемонстрували, що так близько до переходу від дружньої до неприємної для обох сторін риторики Київ і Москва не були з часів, коли Віктор Янукович став президентом. Медовий місяць у відносинах сусідніх країн остаточно закінчено. А ось чи прийде йому на заміну "льодовиковий період" - покажуть події найближчої осені-зими, адже експерти все голосніше говорять про ймовірність нової газової війни в передвиборну для обох держав зиму 2012-го...
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас