Ъ: Україна з одного газу не розуміє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Україна з одного газу не розуміє

Енергетика
2238
Період зближення і стабільності у відносинах Росії та України, що почався з приходом до влади в Києві Віктора Януковича, завершився. Це чітко показала вчорашня зустріч Дмитра Медведєва з президентом України в Сочі. Український лідер почав переговори з натяку на можливість подати на Росію в суд, а президент Медведєв - з визнання, що у відносинах двох країн багато проблем. Жодної з них вчора вирішити не вдалося: Москва і Київ сперечаються про ціну на газ і перспективи вступу України до Митного союзу. Джерела в урядах двох країн готуються до затяжного протистояння аж до газової війни в передвиборну зиму 2012 року.
Відкладені переговори
Зустрітися віч-на-віч Дмитро Медведєв і Віктор Янукович повинні були ще десять днів тому. Президент РФ збирався зустріти День російського флоту в Севастополі в теплій компанії українського колеги, але візит на Україну він зумовив підписанням угоди з об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". Київ з умовою не погодився, а тому замість Севастополя Дмитро Медведєв відправився відзначати свято в Балтійськ. У підсумку на розмову з колегою Віктор Янукович був змушений приїхати до Сочі.
Два президенти почали заочну суперечку ще до того, як зустрілися в резиденції "Бочаров ручей". Оглядаючи в Сочі олімпійські будівництва, Віктор Янукович сказав журналістам свого пулу, що Москва і Київ повинні "переглянути ціни на газ, не вдаючись до судової процедури". Таким чином, він дав зрозуміти, що, якщо компроміс не буде знайдений, Україна готова судитися.
- Проблем вистачає. Пропоную сконцентруватися на них, бо якраз у цьому сенс візиту, - привітав гостя Дмитро Медведєв. І одразу ці проблеми позначив.
- Ми поговоримо про розвиток інтеграційних процесів, які йдуть за участю РФ, і про можливе приєднання до цих процесів України, - почав перераховувати президент. - Поговоримо і про газову співпрацю, яка традиційно є складною, але від якої нікуди не дінешся. Нам потрібно думати і про остаточне вирішення питання з державного кордону.
- Як завжди, є проблеми, але це природний процес в наших відносинах, - підхопив Віктор Янукович. - Я налаштований шукати рішення. Думаю, ми з вами марно не втратимо часу.
Після цього переговори проходили за закритими дверима і тривали до глибокого вечора. Даремно чи ні провели цей час обидва лідери, оголошено не було. Правда, угод з найболючішої газової теми підписувати ніхто і не збирався - відсутність глави "Газпрому" Олексія Міллера і глави "Нафтогазу України" Євгена Бакуліна говорила сама за себе. "Тут такий клубок протиріч, що однією зустріччю його не вирішити", - зітхає співрозмовник в уряді РФ.
Вантаж проблем
Позначені президентом Медведєвим проблеми виникли не вчора, розповідає джерело в уряді РФ. Після того як торік президентом України став Віктор Янукович, в Росії панувала ейфорія. Його перемогу співрозмовники в МЗС РФ та Кремлі хором називали однією з головних перемог президента Медведєва. Здавалося, що Київ ось-ось повернеться в орбіту впливу Москви. Перші кроки нового українського лідера підтверджували очікування. Навесні 2010 року президенти підписали угоду про продовження перебування Чорноморського флоту РФ до 2042 року - в обмін на знижку в $100 на 1 тис. кубометрів російського газу, який поставляється на Україну. Потім Віктор Янукович підтвердив позаблоковий статус України.
На хвилі цих успіхів Москва торік запропонувала Києву цілий ряд інтеграційних проектів. За словами джерела в уряді РФ, крім вступу до Митного союзу (МС), куди Київ запросив прем'єр Володимир Путін, йшлося про злиття атомних компаній, створення СП між Об'єднаною авіабудівною корпорацією і КБ "Антонов", входження російського капіталу в "Укртелеком" (активом цікавилися компанії "великої трійки"), Одеський припортовий завод (СИБУР), Кременчуцький НПЗ ("Газпром-нафта"), "Запоріжсталь" ("Северсталь") і "Луганськтепловоз" ("Трансмашхолдинг").
Вінцем інтеграції повинно було стати об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" на основі їх ринкової вартості ("Газпром" приблизно в десять разів дорожчий за "Нафтогаз"). Це дозволило б "Газпрому", по суті, поглинути "Нафтогаз", а Москві - встановити контроль над ключовими економічними активом України - її газотранспортною системою (ГТС). В обмін на "Нафтогаз" Росія обіцяла Києву змінити умови контракту, укладеного екс-прем'єром Юлією Тимошенко в 2009 році і який днями коштував їй свободи, - через цей контракт Україна платить за газ дорожче, ніж споживачі в ЄС.
Для Києва більшість вимог виявилися неприйнятними. "Команду президента шокувало те, наскільки зарозуміло у Москві ставляться до України. Росіяни не хочуть нічого інвестувати, все просять задарма і погрожують санкціями для доступу української продукції на російський ринок", - пояснює причину розбіжностей джерело "Ъ" в уряді України.
Основна сутичка розгорнулася з питань злиття "Газпрому" з "Нафтогазом". "ГТС і "Нафтогаз" - основа нашого суверенітету. А суверенітет на гроші ми не змінюємо", - говорить високопоставлений співрозмовник в Києві. За словами співрозмовника "Ъ", близького до "Газпрому", востаннє Олексій Міллер обговорював ситуацію з главою міненерго України Юрієм Бойко в липні, але позиції сторін не зрушили ні на міліметр.
Не менш драматично складаються і переговори з МС. Віктор Янукович запропонував формулу "3+1", за якою Київ не ставав би членом МС. Але Москву вона не влаштувала. Ще більше Росію розлютило те, що Україна почала переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі (FTA). "Є розрахунки, згідно з якими економічні вигоди від створення FTA з Європою перевищують всі бонуси від членства в МС", - говорить джерело "в МЗС України." FTA дозволить диверсифікувати український експорт і модернізувати нашу економіку, - пояснив "виданню" директор київського Інституту глобальних досліджень Вадим Карасьов. - У МС - наднаціональні органи, тобто по суті російські. Це обмежить самостійність українських еліт".
До економічних проблем додалися політичні. Минулого року Москва і Київ не змогли узгодити питання про кордони. За словами співрозмовника в МЗС України, Росія не хоче вирішувати це питання "з вередливості " - врегулювання кордонів може в перспективі полегшити Україні шлях до ЄС і НАТО. У червні цього року сторони вступили в перепалку через навчаня Sea Breeze 2011 і заходу в Чорне море ракетного крейсера США Monterey. Нарешті, Москва дізналася, що Київ нарощує зв'язки з НАТО і обговорює з альянсом чутливі питання: майбутнє дислокованого в Криму Чорноморського флоту РФ, ПРО і стратегію своєї зовнішньої політики.
Несвітле майбутнє
У цих умовах, як зізнаються джерела "Ъ" в урядах обох країн, навряд чи варто чекати на позитив від засідання міждержавної комісії в вересні. "Ми вже починаємо морально готуватися до можливого повторення газової війни", - зізнається співрозмовник "Ъ" в Києві. Експерти не вважають такий сценарій неймовірним. На думку глави East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, Росія все одно не зможе домовитися з Україною про передачу ГТС. "Газова війна дасть "Газпрому" аргумент про необхідність прокладки газопроводів Nord Stream і South Stream", - говорить він.
"Ескалації сторони можуть уникнути, але зрушень більше не буде, - вважає Вадим Карасьов. - Ситуація заморозиться до 2012 року. У Росії стане зрозуміло, хто президент. На Україні відбудуться вибори до Верховної ради, перемога на яких дозволить Януковичу стати повновладним господарем країни. Важливим буде і результат виборів в США. У будь-якому випадку медовий місяць у відносинах Києва і Москви можна вважати завершеним".
Олександр Габуєв, Володимир Соловйов, Дмитро Бєліков
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас