Білоруси несуть гроші в банки собі в збиток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруси несуть гроші в банки собі в збиток

Кредит&Депозит
840
Національний банк Білорусі повідомив про приріст в липні 2011 року грошових вкладів населення на рахунках білоруських банківських структур. Однак незалежні економісти впевнені, що банківські вклади в білоруських рублях за нинішньої інфляції просто невигідні для жителів країни.
Як заявив на засіданні Ради міністрів Білорусі перший заступник голови правління Нацбанку Юрій Алимов, за інформацією з 6 великих банків країни, за липень розмір термінових рублевих депозитів фізичних осіб зріс на 249 мільярдів рублів. У липні також намітилося зростання валютних вкладів громадян - на 38 мільйонів доларів.
У той же час, як відзначає незалежний економіст Леонід Злотніков, рублеві внески в білоруських банках через високу інфляцію просто невигідні для населення. "Якщо сьогодні багато банків дають по них 30% річних, а інфляція за півроку склала 40%, то виходить, що вкладники просто втрачають свої заощадження", - пояснює Леонід Злотніков.
Всього за поточний рік, за його підрахунками, інфляція в Білорусі може досягти 60%. І тоді реальний депозитний курс складе мінус 30%.
Але що змушує білорусів нести гроші в банки? На погляд економіста Василя Шлиндікова, основна причина - фінансова безграмотність населення. "Наших людей, на жаль, мало навчило". Ні інфляція, ні девальвація їх не змусили зробити елементарні висновки", - вважає Шлиндіков.
На думку Леоніда Злотнікова, в поясненні того, що відбувається, істотну роль відіграє, як він висловився, "магія %". Навіть студенти вузу, в якому викладає економіст, на запитання про вигідність в Білорусі банківських вкладів під 30% річних, відповіли ствердно, не помітивши інфляційного підступу.
Злотніков також вважає, що деякі білоруси роблять банківські вклади заради мінімізації інфляційних втрат. Один його знайомий професор, їдучи у відпустку, поклав отримані відпускні на банківський депозит. На питання, навіщо він це зробив, професор відповів, що в банку гроші постраждають від інфляції менше. І дійсно, якщо вибирати між знеціненням заощаджень на 40% і на 10%, банківський варіант виглядає краще.
Однак, як вважає керівник однієї з мінських фірм Станіслав, збільшення банківських вкладів населення в Білорусі свідчить ще і про проведення різних операцій з переведення в готівку коштів і конвертацію їх в тверду валюту. За словами Станіслава, зараз можна застосувати десятки схем, за якими, використовуючи банківські рахунки фізичних осіб, реально отримати валюту для суб'єктів господарювання.
При цьому грошові вклади з банківських рахунків відразу ж знімаються, але статистика їх прихід вже зафіксувала. У результаті Нацбанк заявляє про зростання депозитів і вбачає в цьому позитивні тенденції для банківського сектора Білорусі. Хоча, як вважає Василь Шлиндіков, в умовах загальної економічної кризи білоруська банківська система зміцнюватися просто не може.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас