Восени різко подешевшає гречка і впадуть ціни на овочі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Восени різко подешевшає гречка і впадуть ціни на овочі

Аграрний ринок
1226
Експерти стверджують: у вересні треба чекати на зниження вартості як круп, так і картоплі з овочами. Притому що вже зараз "городина" дешевше, ніж рік тому.
Аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник прогнозує зниження цін на гречку до рівня минулорічних. "Оптові ціни зараз 9000 тис./т за сире зерно гречки, але до осені вони повинні впасти раза в півтора, тому що врожай очікується 230 тис. т, або на 100 тис. т більше, ніж рік тому, це з лишком покриває споживання . Це дасть її собівартість 10 грн./кг або 12-14 грн./кг у роздробі, як і у вересні 2010 року", - говорить Колесник. Така ж ситуація, за його словами, і з просом - його зберуть удвічі більше, ніж рік тому (посіви теж розширені) - 180 тис. т, а отже, ціни на пшоно впадуть з 8-9 до 5-6 грн. А от борошно, на думку Колесника, дешевшати поки не буде.
Директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький не такий оптимістичний. Він згоден, що борошно буде як і раніше коштуватимуть 5-6 грн./кг, але недовго, бо зерно піде на експорт, а продовольчої пшениці зібрано не так багато. Це означає, вважає він, що вона подорожчає, правда, наскільки, судити не береться. А гречка, говорить Верницький, не впаде нижче 17-18 грн./кг, тому що врожайність її цього року невисока, а собівартість вища за минулорічну. З приводу цін на соняшникову олію прогнози теж різні: Верницький впевнений, що нинішні 15-16 грн. за літр "оліі" збережуться, а от Колесник сподівається на те, що її експортери, щоб не було введення квот на вивіз, будуть торгувати на внутрішньому ринку соняшниковою олією дешевше, ніж зараз, - по 12-14 грн. Зате все однозначно з цукром: його наварять із запасом, а тому ціна, на думку експертів, впаде до 7,5-8 грн./кг.
Колесник каже, що картопля та інші овочі повинні подешевшати у вересні приблизно на 20%, але це буде тільки на ринках і при покупці, наприклад, мішка картоплі або 10 кг і більше капусти, а в магазинах ціни впадуть на 5-6 %. Представник проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні Федір Рибалко, навпаки, вважає ціни на "борщовий набір" мінімальними: "Подальше здешевлення можливе, тільки якщо буде велика пропозиція, але поки весь врожай не зібрано, докладні прогнози робити зарано". На думку Верницького, поки можна з упевненістю говорити лише про дешеву картоплю - до 2 грн./кг. "Але падіння цін на все буде недовгим - максимум місяць-два, адже вони залежать не тільки від урожаю, але і від логістики (а перевезення подорожчали), балансу попиту та пропозиції", - говорить Верницький.
Уряд запевняє: необґрунтовано високих цін не допустять. "Кабмін не може диктувати бізнесу, що скільки коштує, але ми задіємо доступні важелі - консультації та меморандуми з виробниками, держзакупівлі на товари держрегулювання (борошно, гречка) і при необхідності проведемо інтервенції з Держрезерву, - говорить прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко. - Тому дорогих круп і овочів восени не буде ніде".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас