Аналітик: Інфляція в серпні може бути нульовою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Інфляція в серпні може бути нульовою

Казна та Політика
335
Темпи інфляції в серпні можуть опинитися поблизу нульового рівня. Цьому буде сприяти відсутність зростання цін на паливо на тлі зниження вартості нафти на світовому ринку. Таку думку в коментарі FINANCE.UA висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
За його словами, ціни на овочі та фрукти можуть продовжити своє сезонне зниження. Однак цього поки не можна з упевненістю сказати про м'ясо, рибу, молоко та яйця, що допускає і невисоку інфляцію в серпні. Підсумкові річні теми зростання споживчих цін можуть скласти близько 11%, вважає Івченко.
У липні в Україні була зафіксована дефляція розміром 1,3% проти зростання цін на 0,4% в червні. Основною причиною дефляції попереднього місяця, як зазначає експерт, стали зниження цін на продукти харчування, сповільнення росту цін на транспортні послуги, послуги ЖКГ та алкогольні і тютюнові вироби.
"Продукти харчування минулого місяця подешевшали на 2,6% проти зростання на 0,3% в червні. Однак це сталося, в основному, завдяки зниженню цін на овочі - на 32,6% через збільшення пропозиції вітчизняної продукції. Знижувальний вплив на інфляцію також зробило традиційне літнє зниження цін на фрукти - на 3,7% проти зростання на 2,1% в червні. А ось вартість м'ясопродуктів, риби, масла і яєць в липні навпаки продовжила рости, що не типово для даного місяця. Ціни на м'ясо і м'ясопродукти зросли на 2,8%, рибу - на 1,1%, масло - на 3,1%, яйця - на 10,8% ", - пояснив Івченко.
Темпи зростання цін на транспортні послуги в липні, які останнім часом стали одним з основних каталізаторів інфляції, також сповільнилися - з 0,8% до 0,7%.
"Це відбулося в основному через падіння минулого місяця цін на паливо і моторні масла на 0,2% на тлі зниження світових цін на нафту. Також в липні завдяки більш повільного зростання цін на квартплату та воду сповільнилося підвищення цін на послуги ЖКГ - з 0,4% до 0,2%. Більш помірне зростання цін на алкогольні і тютюнові вироби - 0,2% проти 0,4% у червні було досягнуте за рахунок значних оптових оборотів даних товарів через сезон відпусток" , - резюмував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас