Після нового року подорожчає земля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після нового року подорожчає земля

Аграрний ринок
1947
Вартість землі та її оренди в Україні щороку буде рости. Про це повідомив голова Державного агентства земельних ресурсів Сергія Тимченко, який провів у Дніпропетровську семінар з питання запровадження ринку землі.
"За оцінками фахівців, у перший рік після зняття мораторію на продаж сільгоспземель її ціна не буде перевищувати 500-700 доларів США за гектар, але щороку ціна буде рости", - підкреслив глава Держземагенства.
За його словами, на темпи росту ціни на землю будуть впливати три основні чинники. Перший - розвиток інфраструктури агропромислового комплексу та інфраструктури села. Другий - консолідація земель у великі масиви для зручності її обробки. Третій - підвищення якості ґрунтів.
"Чим швидше ці процеси будуть відбуватися в нашій державі, тим швидше зростатиме ціна. Але те, що вона буде рости - це однозначно", - заявив Тимченко.
Він повідомив, що сьогодні вартість 1 га сільгоспземлі в західноєвропейських країнах, таких, як Нідерланди, Франція сягає до 10 тис. євро, вартість 1 га землі у Польщі, Угорщині - від 3 тис. євро і вище. При цьому якість землі в цих країнах нижча, ніж в Україні.
Тимченко нагадав, що Кабмін своєю постановою збільшив з 2012 р. коефіцієнт розрахунку нормативно-грошової оцінки землі в 1,7 рази. "Якщо за нормативно-грошовим коефіцієнтом 1 га сільгоспугідь сьогодні в середньому коштує 11 800 грн., то з нового року він коштуватиме 19 900 грн. Якщо взяти формулу розрахунку орендної плати землі, то сьогодні оренда в середньому становить за 1 га 350 грн., а з нового року вона буде становити 600-700 грн.", - уточнив глава Держземагентства.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас