На світовий ринок вперше поступив газ з туркменського сектора Каспію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На світовий ринок вперше поступив газ з туркменського сектора Каспію

Енергетика
471
Вперше в історії на світовий ринок почав надходити газ з туркменського сектора Каспію, повідомив на засіданні уряду керівник Державного агентства з управління і використання вуглеводневих ресурсів при президентові Туркменістану Ягшигельди Какаєв. За його словами, проект з освоєння морських родовищ Туркменістану на початковому етапі передбачає можливість експорту до 5 млрд куб. м газу на рік, а в перспективі - до 10 млрд куб. м.
Наразі на туркменському шельфі Каспію розробляється "Блок 1" на умовах УРП малайзійської Petronas компанією. Розвідані запаси вуглеводнів на контрактній території морського "Блоку 1" оцінюються приблизно в 75 млн т нафти і конденсату, а також 245 млрд куб. м природного газу. У липні компанія ввела на морському узбережжі газопереробний завод і газовий термінал.
Донедавна Росія була головним покупцем туркменського газу. Відносини між країнами зіпсувалися після того, як в квітні 2009 р. на газопроводі Середня Азія - Центр-4 (САЦ-4) стався вибух.
За даними аналітиків, минулого року Туркменістан експортував 21 млрд куб. м блакитного палива, з яких 10 млрд поставлялося до Росії, 7 млрд - в Іран, 4 млрд - до Китаю.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас