Мінагрополітики допускає конфіскацію і перепродаж сільгоспземлі після скасування мораторію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики допускає конфіскацію і перепродаж сільгоспземлі після скасування мораторію

Аграрний ринок
443
Мінагрополітики допускає конфіскацію і перепродаж сільгоспземлі в разі неефективного використання після скасування мораторію.
Міністерство аграрної політики і продовольства допускає конфіскацію владою землі сільськогосподарського призначення у приватних власників та її перепродаж у разі її неефективного використання після скасування мораторію на її продаж.
Про це йдеться в повідомленні міністерства з посиланням на заяву міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка.
За його словами, державні органи будуть пильно контролювати оборот сільськогосподарських земель та їх використання і головним пріоритетом у питанні реалізації земельної реформи буде забезпечення продовольчої безпеки держави.
"Це питання (забезпечення продовольчої безпеки) виписане в директиві ООН. Тому реформою передбачені штрафні санкції і можливість конфіскації землі і перепродажу її іншому ефективному власнику", - цитується в повідомленні міністр.
Присяжнюк також відзначив, що в законодавстві буде передбачено, що продаж земельних ділянок, що входять в єдиний масив і використовуються в сівозміні, здійснюватиметься виключно за умови подальшого використання цих земділянок за призначенням до закінчення періоду ротації сівозміни.
Крім того, в повідомленні вказується, що Верховна Рада в першому читанні схвалила проект закону про посилення контролю за використанням земельних ресурсів, яким пропонується ввести компенсації сільськогосподарським товаровиробникам витрат на підвищення родючості ґрунтів у разі позитивного балансу поживних речовин і відшкодування землекористувачами коштів до державного бюджет - в разі негативного.
Як повідомляло агентство, Україна має намір сконцентрувати не менше 30% сільськогосподарських земель у державній власності після зняття мораторію на її продаж.
Загальна площа сільськогосподарських угідь в Україні, за оцінками експертів, становить понад 40 млн га.
22 грудня 2009 р. Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 2012 року.
Продовження мораторію було викликане відсутністю законів про державний земельний кадастр і про ринок землі.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас