Експерт: Земля сільгосппризначення і оренда на неї будуть дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Земля сільгосппризначення і оренда на неї будуть дорожчати

Аграрний ринок
1046
"За оцінками наших фахівців, у перший рік після зняття мораторію на продаж сільгоспземель її ціна не буде перевищувати 500 - 700 дол за 1 га. Але щороку ціна буде рости", - заявив на прес-конференції в Дніпропетровській облдержадміністрації голова Держземагентства України Сергій Тимченко, коментуючи основні положення проведення земельної реформи. Зокрема, урядового законопроекту "Про ринок земель".
"Кожен власник паю, кожен власник земельної ділянки повинен знати - земля та її оренда буде тільки дорожчати", - зазначив Тимченко. На сьогодні вартість 1 гектара сільгоспземлі в західноєвропейських країнах, таких, як Нідерланди, Франція досягає 10 тис. євро, вартість 1 га землі в країнах "молодої" Європи - Польщі, Угорщині - від 3 тис. євро і вище. При цьому, зазначив він, якість землі в цих країнах нижча, ніж в Україні.
"Якщо з нормативно-грошового коефіцієнту 1 га сільгоспугідь сьогодні в середньому коштує 11 тис. 800 грн, то з нового року він коштуватиме 19 тис.900 грн. Якщо взяти формулу розрахунку орендної плати землі, то сьогодні оренда в середньому становить за 1 га 350 грн, а з нового року вона буде становити 600 - 700 грн", - сказав глава Держземагентства. Більш того, за його словами, Кабмін у рамках земельної реформи перегляне формулу нормативно-грошової оцінки землі у бік підвищення.
При цьому він підкреслив, що ринок сільськогосподарської землі створюється для власників паїв, для селян. "Ми реалізуємо його (селянина - прим.) конституційне право повноцінно користуватися своєю власністю, і не обмежуємо його ні в чому. Він може продавати і не продавати, він може працювати на цій ділянці, він може отримувати кредит шляхом внесення земельної ділянки під заставу, він може вкласти земельну ділянку під депозит і отримувати з цього гроші. А держава за нього буде думати, як з цієї землі генерувати гроші", - підсумував глава Держземагенства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас