Експерти: Другої хвилі фінансової кризи поки побоюватися рано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Другої хвилі фінансової кризи поки побоюватися рано

Фондовий ринок
2081
4 серпня стало серйозним випробуванням для світових фондових ринків. Після падіння американських, європейських і японських індексів фінансові аналітики заговорили про другу хвилю світової економічної кризи. Але ці побоювання передчасні, вважають українські експерти.
Увечері 4 серпня сталося падіння на американському (практично на 5%), європейському (на 4-5%), японському (на 4%), австралійському та російському біржових ринках. На загальну паніку відреагувала і Україна - український ринок акцій продемонстрував зниження. Індекс ПФТС опустився на 2,29%. Біржові гравці назвали цей день найгіршим з обвалу 2008 року.
Однак, причини цього падіння світових фондових ринків прогнозовані та об'єктивні, вважають експерти. "Падіння основних американських індексів на тлі ризиків настання рецесії США, уповільнення світової економіки і падіння світового попиту спровокувало панічні настрої в усьому світі. Крім того, учасники торгів побоюються подальшого зростання безробіття в США", - пояснила Фокус.ua аналітик Фондовій біржі "ПФТС" Юлія Ландесман.
З дефолтом США, але дещо в незвичному руслі, ситуацію 4 серпня на біржах пов'язує президент інвестиційного фонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Райко. Він вважає, що якби дефолт трапився, то ринки впали б менше. "Всі так чекали на дефолт, що якби він стався, фондові ринки впали б менше. Всі перегоріли. Дійсно, є проблеми об'єктивні, але вони ж не вчора з'явилися. Учора якась крапля остання капнула і нерви у всіх здали", - сказав він кореспонденту Фокус.ua.
Разом з тим, говорити про другу хвилю світової кризи поки не доводиться, вважають фахівці. Скоріше, це природна реакція на економічні проблеми в США і деяких країнах Європейського союзу.
"Це природна реакція на, по-перше, рішення проблеми в Сполучених Штатах, а, по-друге, тимчасову невирішеність проблем в Європі. Фондовий ринок - це, як оголений нерв, він реагує на будь-які подразники. Тому я не думаю, що це провісник економічної депресії. Навпаки, до сьогоднішнього часу було набагато більше причин, щоб могла початися якась хвиля кризи. Якщо цього ще не сталося, то не варто очікувати на якісь серйозні проблеми", - відзначив економічний експерт Андрій Новак в коментарі Фокус.ua.
Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також вважає заяви про новий початок світової кризи передчасними. "Ми не очікуємо на повторення ситуації літа - осені 2008 року, але вірогідним є уповільнення або практично нульове зростання протягом декількох кварталів у країнах з розвиненою економікою, особливо це стосується деяких розвинених економік Європейського союзу, наприклад, до італійської. Це означає, що вони не будуть рости, але це не означає, що вони будуть суттєво падати", - пояснив експерт Фокус.ua.
А ось керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко з оцінками ситуації та можливими прогнозами щодо можливої ​​економічної депресії закликає почекати до осені, і заспокоює, що навіть якщо криза і буде, то вона пройде набагато безболісніше, ніж криза в 2008-2009 роках.
"Варто почекати на осінь, щоб у нас були макроекономічні показники за третій квартал, тому що третій квартал в світі зазвичай непоганий, і тільки в жовтні буде зрозуміло, що станеться. Але навіть, якщо криза буде, то ступінь його буде не такий, як в 2008-2009 році. Обсяги іпотечних кредитів, споживчих кредитів на порядки менші, ніж раніше, коли вони були роздуті. Тому це буде не такою катастрофою, як це було в три роки тому", - заявив він Фокус.ua.
Що стосується впливу ситуації на фондових ринках на економічну ситуацію в Україні, то і тут експерти одностайні - нинішня складна ситуація на світових біржах майже не зачепить Україну.
По-перше, український фондовий ринок практично ніяк не пов'язаний з іноземними біржовими майданчиками, стверджує Райко. "Я взагалі не знаю, яку причетність має наш український фондовий ринок до американського і російського. Ми, швидше, просто дуже вразливі. Дивимося картинку, а там страшно і давай боятися. Крім того, хочеться ж заробити. Просто човен, буває, дуже сильно гойдається, як би не захлинутися бортом води", - підкреслив він.
По-друге, проблеми в українській економіці виникають на 90% через внутрішні причини.
"Зовнішні подразники звичайно впливають на Україну, але набагато більше впливає те, що наша економіка, на жаль, не розвивається. Вона продовжує деградувати. Масово по Україні не відбувається заміна старих технологій на нові, скорочується фізичне виробництво більшості українських товарів, навіть на ринку продуктів харчування. Плюс, українська економічна влада, м'яко кажучи, не проводить жодної економічної політики, не має далекоглядної економічної стратегії", - підкреслив Новак.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас