Wikipedia втрачає авторів і має намір спростити інтерфейс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Wikipedia втрачає авторів і має намір спростити інтерфейс

509
П'ятий за відвідуваністю ресурс в інтернеті - Wikipedia - зіткнувся з проблемою відтоку авторів. Засновник некомерційного проекту Джиммі Вейлз планує спростити інтерфейс редагування статей і залучити нових авторів у навчальних закладах у ряді країн.
Засновник Wikipedia Джиммі Вейлз (Jimmy Wales) зізнався, що вільна енциклопедія втрачає авторів - хоча ще в 2009 р. він стверджував протилежне. "Це не криза, але я вважаю це серйозною проблемою", - сказав Вейлз перед аудиторією з приблизно 650 авторів проекту, що зібралися на щорічній зустрічі Wikimania в Хайфі в Ізраїлі, передає Associated Press.
"26-річний гік" - такий, за словами Вейлза, портрет середньостатистичний автора Wikipedia. Люди дорослішають, знаходять цікаву роботу або створюють сім'ю і в результаті виходять. Скорочення кількості авторів пов'язане також з тим, що за своє 10-річне існування енциклопедія виросла до таких розмірів, що в неї вже складно додати щось нове, зазначає творець. Певну роль відіграє і часта суб'єктивна думка, що породжує активний флейм.
Згідно з офіційною статистикою, наразі ресурс налічує більше 15 млн зареєстрованих користувачів і тисячу адміністраторів. За даними Google, Wikipedia.org є п'ятим за відвідуваністю сайтом в світі після Facebook.com, YouTube.com, Yahoo.com і Live.com. Однак лише 90 тис. з учасників проекту є активним контрибутором - кількість яких планується збільшити на 5 тис. чоловік до червня 2012 року.
За словами Вейлза, залучити нових постійних авторів планується головним чином за рахунок спрощення інтерфейсу сайту, який призводить користувачів в зневіру, і ті відмовляються від ідеї додати або відредагувати статтю.
Інтерфейс Wikipedia неодноразово критикували через використання мови розмітки, яким необхідно керуватися при наповненні сайту контентом. Ускладнює процес також і складна система правил редагування матеріалу. Для новачків це стає нездоланним бар'єром. Незважаючи на те, що адміністрація неодноразово обіцяла виправити недолік, цього так не було зроблено.
Крім цього, Вейлз анонсував програму із залучення авторів. Зокрема, за допомогою викладачів у навчальних закладах в Індії, Бразилії, Канаді, Німеччині та Великобританії він планує залучити для написання статей талановитих учнів. Раніше також була створена функція WikiLove - віртуальний подарунок, яким можна віддячити авторів (приблизно як кнопка «Мені подобається» в Facebook). Згідно з опитуванням, для 78% контрибуторів основною мотивацією до наповнення ресурсу є вдячність читачів.
Запущена в 2001 р. Wikipedia є некомерційним проектом. До теперішнього часу сайт включає 9,25 млн статей приблизно 250 мовами. В кінці 2010 р. Wikimedia Foundation вдалося зібрати рекордну кількість пожертв для підтримки ресурсу - $16 млн, від більш ніж півмільйона читачів.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас