Експерти: У другому півріччі Україна буде змушена повертати старі борги за рахунок нових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: У другому півріччі Україна буде змушена повертати старі борги за рахунок нових

732
Українські аналітики вважають, що Україна навряд чи впорається із зовнішніми виплатами, що припадають на друге півріччя 2011 року, не взявши нові державні позики. Як повідомляє Reuters з посиланням на експертів, у грудні Україна повинна погасити річні облігації на $600 млн і шестимісячний кредит російського ВТБ на $2 млрд.
Таким чином, восени слід очікувати на черговий випуск суверенних євробондів обсягом понад $1 млрд, а в грудні - на чергову пролонгацію кредиту ВТБ, всупереч заявам прем'єр-міністра Миколи Азарова про плани утриматися від виходу на міжнародні ринки.
"Зараз говорити про відмову від зовнішніх позик - утопія. Уряду не вдасться обійтися без подальших позик. Це стане очевидним за результатами осені, коли показники врожаю виявляться нижчими за прогнозні й динаміка експорту унеможливить підтримання стабільності економіки без позикових коштів", - сказав Анатолій Баронін з аналітичної групи Da Vinci AG.
Василь Юрчишин з аналітичного Центру Разумкова також відзначив, що "є сумніви, що уряд так легко відмовиться від зовнішнього "підживлення", тим більше, не особливо видно звідки, з яких внутрішніх джерел можна одержати ресурси на покриття наших дефіцитів".
"Усвідомлення урядом проблеми, яку породжує залежність від зовнішніх позик, є дуже корисним. Ось тільки без розвитку внутрішнього ринку інвестицій миттєве відрізання від зовнішніх фінансових ринків неможливо", - додав Ерік Найман з інвесткомпанії Capital Times.
Зазначимо, що на внутрішньому ринку уряду, який намагається утримувати прибутковість гривневих облігацій в діапазоні 5-9%, останні три місяці не вдається залучати значимі суми. Портфелі українських банків і без того переповнені держоблігаціями, а нерезиденти на тлі зниження прибутковості і збільшення курсової волатильності гривні навпаки виходять з українських гривневих паперів, їх портфель за сім місяців скоротився на 21%.
Водночас держборг України, валютні потоки якої безпосередньо залежать від цінової кон'юнктури для експорту металургійної продукції та імпорту енергоносіїв, виріс за перше півріччя на 11% і практично досяг 40% запланованого на весь рік валового внутрішнього продукту.
Борги ростуть на тлі зростання дефіциту поточного рахунку і слабкого припливу інвестицій.
У січні-червні 2011 року дефіцит поточного рахунку досяг $2,522 млрд в порівнянні з профіцитом на суму $552 млн за аналогічний період минулого року. При цьому негативне сальдо торгівлі товарами зросло до $5,107 млрд з $2,047 млрд в січні-червні 2010 року. З рахунку операцій з капіталом і фінансових операцій профіцит у першому півріччі 2011 року склав $4,310 млрд, враховуючи позики уряду і приватизацію національного оператора зв'язку Укртелеком. Але місячне сальдо з фінансового рахунку в червні було негативним.
Уряду необхідно буде залучити близько $1,0-1,5 млрд на зовнішніх ринках до кінця цього року, щоб профінансувати дефіцит бюджету та створити "зачепив" на 2012 рік. Це за умови, що кредит ВТБ на $2 млрд буде знову пролонговано" - Олена Белан
Світлана Рекрут з інвесткомпанії Concorde Capital підрахувала, що уряду в другому півріччі необхідно направити на зовнішні платежі приблизно $3,6 млрд з урахуванням погашення кредиту ВТБ або приблизно $1,6 млрд без його погашення.
"Навіть за умов максимально позитивної фіскальної кон'юнктури, погашення такого боргу буде складним з точки зору платіжного балансу і валютного ринку, тим більше враховуючи, що в четвертому кварталі приватному сектору необхідно виплатити ще $5 млрд", - вважає Рекрут.
Аналітик каже, що в листопаді-грудні уряду доведеться вийти на зовнішні ринки для рефінансування боргу, а також домовитися з ВТБ про відстрочення погашення кредиту, отриманого Києвом у червні 2010 року з можливістю пролонгації триразовою.
З таким сценарієм згодна й Олена Белан з інвесткомпанії Dragon Capital. "Уряду необхідно буде залучити порядку $1,0-1,5 млрд на зовнішніх ринках до кінця цього року, щоб профінансувати дефіцит бюджету та створити "зачіпку" на 2012 рік. Це за умови, що кредит ВТБ на $2 млрд буде знову пролонговано", - сказала Білан.
Вона вважає, що через волатильності фінансових ринків у другому півріччі Україні доведеться запропонувати більш високу прибутковість євробондів у порівнянні з випусками першого півріччя.
Як відомо, цього року на зовнішніх ринках Україна взяла в борг близько $3,5 млрд: у січні дорозмістити річні суверенні облігації на $100 млн під 6,7%, у лютому - десятирічні євробонди на $1,5 млрд під 7,95% , на початку червня - п'ятирічні євробонди на суму $1,25 млрд із купоном 6,25%.
Раніше екс-заступник голови Нацбанку України Сергій Яременко заявив, що українська економіка зараз не має своїх оборотних коштів і повністю працює на кредитному ресурсі.
"Якщо глянути на ВВП наш, який становить 1,2 трлн грн, а кредитні вкладення банків це 800 млрд грн, - це говорить про те, що у нас економіка, в принципі, не має своїх оборотних коштів і повністю працює на кредитному ресурсі", - сказав він.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас