Як за тиждень змінилися ціни на основні продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як за тиждень змінилися ціни на основні продукти

Аграрний ринок
311
У перший тиждень серпня загальна сума нашого продуктового кошику, яку ми щотижнево відстежуємо в одному і тому ж супермаркеті, стала трохи меншою - на 3,5 грн. Сталося це завдяки закономірному зниженню цін на овочі. Але ця цифра могла б порадувати нас з вами сильніше, якби не подорожчали "молочка", яйця і курятина.
Почавши дорожчати ще наприкінці минулого місяця, ці товари знову підросли в ціні. Так, молоко тепер коштує на 10 копійок дорожче - 7,5 грн./л замість 7,4 грн./л., вершкове масло - на 1,30 грн. дорожче, 14,3 грн./200 г замість 13 грн./кг.
"Через погоду були перебої з кормами, тому кількість молочної сировини зменшилася, що й призвело до зростання цін, - розповіла нам Інна Іллєнко, експерт з молочним ринків Українського клубу аграрного бізнесу. - У липні було подорожчання в опті, і зараз те, що ми з вами бачимо, - це тенденція, яка докотилася до роздробу".
За словами експерта, в серпні молочні продукти можуть подорожчати ще приблизно на 5%: "Але якщо якісь виробники підняли ціни, то протягом місяця вони вже не повинні їх чіпати".
А от тверді сири можуть, навпаки, стати дешевшими. "Причина в тому, що ряду виробників через невідповідність їхньої продукції ветеринарно-санітарним нормам заборонили експорт до Росії, і вони тепер будуть змушені продавати сири в Україні, - пояснює Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро". - Тому ми цілком можемо побачити ціни на них на 5% нижче за поточні". Це означає, що "Голландський" сир вітчизняного виробництва буде продаватися не по 58-60 грн./кг, а по 55-57 грн./кг.
Куряче м'ясо встигло за тиждень підрости на 1 грн., і тепер за кіло тушки треба віддавати не 19, а 20 грн. Яйця поки що подорожчали всього лише на 7 копійок (з 4,8 грн./дес. до 4,87 грн.). Обидва подорожчання прогнозували нам експерти. Так, Олександр Бакуменко, голова Союзу птахівників України, передбачає в серпні зростання цін на яйця до 5% у зв'язку з сезонним зростанням попиту. На курятину подорожчання близько 2-3% обіцяла Єлизавета Святківська, експерт з м'ясопродуктів Українського клубу аграрного бізнесу, пояснюючи це тим, що зріс попит на вітчизняну курятину з боку м'ясопереробників. Зростання ціни виявився навіть трохи більшим, ніж 3%, тому є надія, що цього місяця ціна на м'ясо птиці вже не зміниться.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас