Українські автоімпортери стурбовані можливим підвищенням спецмита — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські автоімпортери стурбовані можливим підвищенням спецмита

Казна та Політика
1468
Український авторинок уже в найближчому майбутньому може істотно подорожчати. Це може статися через введення попередніх захисних заходів у вигляді додаткових спецмито, що може в цілому призвести до колапсу вітчизняного авторинку.
Наприкінці червня в Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі Асоціацією "Укравтопром" було направлено пропозицію здійснити спецрозслідування і вжиття заходів, які б захистили українських виробників автомобілів і автобазар в цілому. Так, згідно з цими вимогами необхідно ввести спецмито розміром 33,4% на легкові авто з двигуном об'ємом в 1000 - 1500 кубічних сантиметрів і 47% для авто з двигуном 1500 - 2200 см кубічних сантиметрів. Наразі спецмито на імпорт легкових авто складає 10%.
Експертами з Інституту автомобілебудування та автомобільного ринку України було проведено аналіз цих вимог. В результаті чого, аналітики дійшли висновку, що у разі введення спецмита, які можуть почати діяти вже з 17 серпня, іноземні заводи-виробники частково можуть припинити імпорт іномарок і чекати на реакцію СОТ і світової спільноти. Разом з тим іномарки подорожчають на 40%, а продаж авто в цілому сильно скоротитися. Так само треба враховувати, що після стихійного лиха в Японії в усьому світі спостерігається дефіцит автомобілів.
Такої ж думки дотримуються і у Всеукраїнській Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. Там вважають, що подібні дії "Укравтопрому" спрямовані на те, щоб змусити людей змінити іномарки на вітчизняні Lanos і Chery. Але при цьому не враховують, що практично відразу зіткнуться з нестачею машинокомплектів для складання своїх авто.
Так само в Асоціації впевнені, що введення спецмита не вирішить проблем українських виробників автомобілів, тому що їх непопулярність серед українців ніяк не пов'язана з імпортом іномарок. Головна проблема в тому, що українські автомобілісти просто не хочуть купувати їх авто, так само істотну роль відіграє відсутність фінансування і брак машинокомплектів для складання.
А якщо такі спецмита будуть введені, то Асоціація прогнозує замість зростання авторинку в 25%, яке планували на початку року, його зниження на 15% порівняно з минулим роком. Крім того буде спостерігатися криза в автомобільній сфері, нестача авто і підвищення цін на 50% і більше, а це призведе до того, що українці не зможуть купити собі авто і при цьому найбільше постраждає масовий сегмент авторинку.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас