Крістін Лагард хочуть засудити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістін Лагард хочуть засудити

Кримінал
786
Французький суд почав кримінальне розслідування відносно нового директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард. Чиновницю підозрюють у здійсненні тиску на представників Феміди, через що державна скарбниця втратила EUR400 млн.
Як повідомлялося, 55-річна француженка Крістін Лагард з 5 липня стала першою жінкою в історії, яка очолила МВФ. Її попереднику Домініка Стросс-Кану довелося піти через сексуальний скандал, що вибухнув після того, як покоївка нью-йоркського готелю звинуватила його в зґвалтуванні. Тепер судові переслідування загрожують зіпсувати кар'єру і пані Лагард, в біографії якої виявилися темні плями.
За даними прокуратури, в 2007 р. Крістін Лагард, обіймаючи посаду міністра фінансів Франції, перевищила посадові повноваження, коли втрутилася в судовий процес між приватною особою і банком.
Йдеться про підприємця Бернар Тапі, який в 1992 р. доручив банку Credit Lyonnais, який частково належав державі, продати свою компанію з виробництва спортивного екіпірування Adidas, а рік потому після завершення операції звинуватив банк в обмані при здійсненні операції і подав до суду з вимогою компенсації збитку. За його словами, недобросовісні співробітники Credit Lyonnais навмисне занизили суму угоди.
Чотири роки тому Крістін Лагард розпорядилася передати цю тривалу справу в арбітраж, щоб прискорити її розгляд. У 2008 р. суд виніс рішення на користь бізнесмена і зобов'язав виплатити йому з державного бюджету EUR240 млн. як відшкодування збитків, а також близько EUR100 млн. - у вигляді відсотків і EUR45 млн. - за моральну шкоду.
Рішення про виплату компенсації призвело до скандалу. Колишній кандидат в президенти Франції Франсуа Бейр звинуватив пані Лагард в "спустошення кишень платників податків заради збагачення магната".
У свою чергу опозиційна Соціалістична партія, в яку входить Домінік Стросс-Кан, розтрубила, що Бернар Тапі надавав підтримку президенту Ніколя Саркозі, і, ймовірно, саме за це Крістін Лагард пролобіювала винесення судового рішення на його користь. Багато хто також висловлював невдоволення тим, що несприятливе для держави рішення не було оскаржене у вищій інстанції.
Звернення в прокуратуру було ініційовано Соцпартією. Цією справою буде займатися Французький республіканський суд, який спеціалізується виключно на кримінальних справах щодо членів уряду країни.
Якщо співучасть Крістін Лагард в незаконному привласненні EUR400 млн. бюджетних грошей буде доведено, чиновниці загрожує покарання до 10 років тюремного ув'язнення і штраф розміром EUR150 тис. Тим часом, як пояснив представник французької прокуратури у Верховному суді Франції Сесіль Петі, розслідування цієї справи з урахуванням її тонкощів і особливостей французької Феміди, швидше за все, затягнеться на кілька років.
"Розслідування французького суду щодо колишньої глави Міністерства економіки і фінансів Франції жодним чином не завадить її роботі на посаді глави МВФ. Очевидно, що образливі звинувачення проти неї висунула невелика група опозиційних депутатів, які мають політичну мету. Крістін Лагард заздалегідь подбала, щоб адміністративна рада МВФ була повністю поінформована про можливість відкриття цієї справи ще до виборів нового директора-розпорядника", - заявив вчора адвокат пані Лагард Ів Репік.
Країни-члени МВФ також висловили довіру голові організації. "Рада директорів МВФ вважає, що Крістін Лагард може ефективно виконувати свої обов'язки директора-розпорядника фонду", - йдеться в комюніке МВФ.
Сама пані Лагард порушення проти неї кримінальної розслідування привітала. "Моя совість чиста, і я не порушувала закон. Мене це розслідування зовсім не хвилює... Я не витягла тоді особистої вигоди", - повідомила глава МВФ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас