Баррозу: Країни єврозони мають збільшити розмір фонду фінансової стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу: Країни єврозони мають збільшити розмір фонду фінансової стабільності

Валюта
156
Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу висловив стурбованість з приводу поширення боргової кризи до периферії зони євро, передає ВВС.
В листі до урядів країн ЄС, Баррозу закликав надати "повну підтримку" зоні обігу євро, як єдиної валюти. Боррозу вважає, що країни єврозони мають збільшити розмір Європейського фонду фінансової стабільності, покликаного зупинити поширення боргової кризи. Лист Баррозу до лідерів країн єврозони оприлюднено всього через два тижні після того, як вони досягли угоди про стратегію союзу за умов кризи.
Президент Єврокомісії також наголосив, що урядам слід негайно переглянути ставлення до Європейського Фонду Стабілізації, щоб тим самим зменшити ризик поширення кризи в єврозоні.
Фонд, про який згадує Баррозу, був основним способом протидії ЄС грецькій кризі. Але його й досі не ратифікували в кількох країнах Європейського Союзу.
Греція, Португалія та Ірландська Республіка - так звані периферійні країни єврозони, - відчули гостру потребу кредитів через нездатність обслуговувати борги. Зараз допомоги потребують вже Італія та Іспанія, країни, які вважаються одними з найбільших економік Євросоюзу, - відповідно третьою та четвертою.
Італія, обтяжена великими боргами, найімовірніше, оголосить дефолт, тоді як Іспанія ще може його уникнути - прогнозують експерти британського аналітичного Центру досліджень економіки та бізнесу. Економісти центру змоделювали оптимістичний та песимістичний сценарії для обох країн, виходячи з фінансово-економічних параметрів та ситуації на міжнародних фінансових ринках. Вони з'ясували, що Італія уникне дефолту лише за умови великого стрибка в зростанні ВВП. Але Іспанія, стверджує британський аналітичний центр, "має реальний шанс не допустити дефолту".
21 липня до угоди про стратегію дій ЄС за умов кризи включили план другого етапу порятунку грецької економіки та нові повноваження Європейського фонду фінансової стабільності. Баррозу закликав «швидко переглянути всі елементи, пов'язані з діяльністю цього фонду», щоб він міг ефективно використовувати свої нові повноваження.
Фонд витратив майже 44 мільярди євро для допомоги Ірландії і Португалії. Новий план порятунку Греції зменшить його ресурси ще на 109 мільярдів євро. Загальний обсяг до цих витрат становив 440 мільярдів євро.
Аналітики припускають, що залишку, який становить менш як 300 мільярдів євро, може бути недостатньо, щоб допомогти таким країнам, як Італія та Іспанія - третій і четвертій за величиною економікам єврозони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас