Нацкомуслуг: В Україні затвердять єдиний порядок формування тарифів, а не встановлять єдині тарифи для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомуслуг: В Україні затвердять єдиний порядок формування тарифів, а не встановлять єдині тарифи для населення

670
Єдиний порядок формування тарифів на житлово-комунальні послуги розроблено і незабаром буде переданий на затвердження уряду України, повідомив голова Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг (Нацкомуслуг) Валерій Саратов.
"Розроблений єдиний порядок формування тарифів - це п'ять документів, які перебувають на стадії узгодження, і після узгодження вони йдуть на затвердження в Кабмін", - сказав він журналістам у Києві в четвер.
У свою чергу, член комісії Юрій Хіврич пояснив, що йдеться саме про єдиний порядок формування тарифів, а не про єдині тарифи по Україні.
"У нас був затверджений порядок постановою Кабміну на тариф на воду і тепло. Однак коли НКРЕ взяла на себе ці функції, вона свій порядок сформувала. У нас вийшло так, що для підприємств, які отримують ліцензії в обладміністрації, один порядок, а для ліцензіатів - другий порядок. Тому ці документи були відпрацьовані та вироблений один порядок на тепло, один порядок на воду, на утримання житлових будинків, на газ і електроенергію. І ці всі п'ять порядків об'єднані в одну постанову Кабміну, яка говорить про те, що це єдина методика розробки та затвердження тарифів на території України. Але це не однакові тарифи, і тут не йдеться про вирівнювання тарифів по всій території України", - сказав Ю. Хіврич.
Член комісії Валерій Кальченко додав, що новий порядок на відміну від чинних передбачає формування тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, крім того, згідно з ним, повинна бути визначена структура собівартості тарифу.
"До цього ліцензіат йшов у цінову інспекцію, формував і захищав свої витрати, і цінова інспекція робила висновки про собівартість однієї Гкал або 1 куб. м питної води. З цими висновками ліцензіат йшов до місцевих органів місцевої влади, і ті схвалювали рішення і стверджували тариф. Після цього не було зворотного зв'язку, як ця структура тарифу виконувалася ліцензіатом. На сьогодні (...) ліцензіат буде захищати як рівень тарифів, так і структуру собівартості. І контролюватися будуть витрати по структурі собівартості. (...) це і будуть функції нової комісії", - сказав В. Кальченко.
Він також повідомив, що процедура розгляду комісією документів від тепло-та водопостачальних підприємств населення буде займати 30 днів.
При цьому, за його словами, розроблено щомісячні, поквартальні та річні форми звітності для ліцензіатів, ненадання яких вважається порушенням і дозволить комісії здійснити перевірку підприємства.
Крім того, як зазначив В. Саратов, вже розробили сім методик за твердженням втрат підприємств, що надають комунальні послуги. "Вони перебувають в стані затвердження, і Мінрегіонбуд планує їх затвердити наказом і після цього заюстирувати в Мін'юсті", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас